Το Φαράγγι των Μύλων, μια εύκολη διαδρομή για την επόμενη εκδρομή σας!
Κάντε κλίκ στο παρακάτω link
Πρόσφατα Θέματα
RETHYMNO LIVE
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!
ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Γερμανία-Ζητούνται… μάγειρες
Σελίδα 1 από 1
Γερμανία-Ζητούνται… μάγειρες
15/08/2014
Γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν και… δεν βρίσκουν νέους μαθητευόμενους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη μαγειρική. Από το 2007 ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί κατά 50%.
Μιλώντας πρόσφατα στο ενημερωτικό δίκτυο N-TV, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD) Αντρέας Μπέκερ επεσήμανε ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις γαστρονομίας δεν μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις μαθητείας για νέους μαγείρους που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια μόλις 23.000 νέοι έχουν δείξει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ πριν από επτά χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε όλη τη Γερμανία ήταν σχεδόν διπλάσιος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) που παραθέτει το δίκτυο N-TV, το 2013 μόλις 9.750 νέοι άρχισαν την εκπαίδευσή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πολλοί από αυτούς τη διέκοψαν πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με το πρότυπο γερμανικό μοντέλο «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θεωρείται άλλωστε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του «Made in Germany» και εφαρμόζεται σε 350 επαγγέλματα, ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει αίτηση στην επιχείρηση της αρεσκείας του και, εάν γίνει δεκτός, εκπαιδεύεται κατά 70% μέσα στην επιχείρηση και κατά 30% στο θρανίο για την απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων, ενώ οι τελικές εξετάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων του πιστοποιούνται με αυστηρότητα από το αρμόδιο επιμελητήριο. Ο μαθητευόμενος έχει σοβαρή προοπτική να απασχοληθεί στην επιχείρηση μετά το τέλος της εκπαίδευσης, κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Το μοντέλο αυτό προσανατολίζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εκπαιδευόμενους από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους.
Σεφ εναντίον …τηλε-σεφ
Φέτος οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν ούτε κατά προσέγγιση τις θέσεις μαθητείας που προσέφεραν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νέου «εργατικού» δυναμικού. Ο Αντρέας Μπέκερ υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς για το πρόβλημα αυτό, το περασμένο Σαββατοκύριακο 500 επαγγελματίες του κλάδου κατέβηκαν στους δρόμους στην Ερφούρτη της Θουριγγίας με τα ρούχα και τους …σκούφους της δουλειάς. Αίτημα των διαδηλωτών: να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων υποστηρίζει ότι η …μόδα των τηλε-σεφ, που έχει ενσκύψει τελευταία και στη Γερμανία, μάλλον δεν βοηθάει τον κλάδο. «Ασφαλώς έχουν αναβαθμίσει την εικόνα του επαγγέλματος όλες αυτές οι εκπομπές» λέει ο Αντρέας Μπέκερ στο δίκτυο N-TV. Αλλά από την άλλη πλευρά «μεταφέρουν μία λανθασμένη και εξωραϊσμένη εικόνα του επαγγέλματος». Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου η παρουσίαση επικεντρώνεται στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αλλά «κανείς δεν δείχνει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μάγειρας για την υγιεινή και την καθαριότητα της κουζίνας». Αποτέλεσμα: πολλοί εκπαιδευόμενοι μπαίνουν στο επάγγελμα με «λανθασμένες προσδοκίες» τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ.
Ο αντίλογος: «λίγα χρήματα για πολλές ώρες»
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου πραγματεύεται το ίδιο θέμα, ξεκινώντας από το παράδειγμα του ξενοδοχείου Möhringer Hof στη Στουτγάρδη, που ψάχνει και δεν βρίσκει μαθητευόμενο. «Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει κανείς στην αγορά» λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχουν σήμερα 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο. Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι ο λόγος για την έλλειψη νέου προσωπικού είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας μία πιο επικερδή σταδιοδρομία.
Αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη μαγειρική: η μαθητεία τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αμείβεται με ποσό 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, οι οποίες ωστόσο αυξάνονται κατά πολύ με τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται, υποστηρίζει η Tageszeitung. Σημειωτέον πάντως, ότι αυτά τα ποσά αφορούν τους μαθητευόμενους, δηλαδή εκείνους που «πληρώνονται για να εκπαιδεύονται» και η αμοιβή αυξάνεται αισθητά μετά την αποφοίτησή τους.
Πηγή: DW
http://www.enikos.gr
Γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν και… δεν βρίσκουν νέους μαθητευόμενους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη μαγειρική. Από το 2007 ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί κατά 50%.
Μιλώντας πρόσφατα στο ενημερωτικό δίκτυο N-TV, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD) Αντρέας Μπέκερ επεσήμανε ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις γαστρονομίας δεν μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις μαθητείας για νέους μαγείρους που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια μόλις 23.000 νέοι έχουν δείξει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ πριν από επτά χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε όλη τη Γερμανία ήταν σχεδόν διπλάσιος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) που παραθέτει το δίκτυο N-TV, το 2013 μόλις 9.750 νέοι άρχισαν την εκπαίδευσή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πολλοί από αυτούς τη διέκοψαν πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με το πρότυπο γερμανικό μοντέλο «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θεωρείται άλλωστε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του «Made in Germany» και εφαρμόζεται σε 350 επαγγέλματα, ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει αίτηση στην επιχείρηση της αρεσκείας του και, εάν γίνει δεκτός, εκπαιδεύεται κατά 70% μέσα στην επιχείρηση και κατά 30% στο θρανίο για την απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων, ενώ οι τελικές εξετάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων του πιστοποιούνται με αυστηρότητα από το αρμόδιο επιμελητήριο. Ο μαθητευόμενος έχει σοβαρή προοπτική να απασχοληθεί στην επιχείρηση μετά το τέλος της εκπαίδευσης, κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Το μοντέλο αυτό προσανατολίζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εκπαιδευόμενους από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους.
Σεφ εναντίον …τηλε-σεφ
Φέτος οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν ούτε κατά προσέγγιση τις θέσεις μαθητείας που προσέφεραν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νέου «εργατικού» δυναμικού. Ο Αντρέας Μπέκερ υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς για το πρόβλημα αυτό, το περασμένο Σαββατοκύριακο 500 επαγγελματίες του κλάδου κατέβηκαν στους δρόμους στην Ερφούρτη της Θουριγγίας με τα ρούχα και τους …σκούφους της δουλειάς. Αίτημα των διαδηλωτών: να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων υποστηρίζει ότι η …μόδα των τηλε-σεφ, που έχει ενσκύψει τελευταία και στη Γερμανία, μάλλον δεν βοηθάει τον κλάδο. «Ασφαλώς έχουν αναβαθμίσει την εικόνα του επαγγέλματος όλες αυτές οι εκπομπές» λέει ο Αντρέας Μπέκερ στο δίκτυο N-TV. Αλλά από την άλλη πλευρά «μεταφέρουν μία λανθασμένη και εξωραϊσμένη εικόνα του επαγγέλματος». Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου η παρουσίαση επικεντρώνεται στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αλλά «κανείς δεν δείχνει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μάγειρας για την υγιεινή και την καθαριότητα της κουζίνας». Αποτέλεσμα: πολλοί εκπαιδευόμενοι μπαίνουν στο επάγγελμα με «λανθασμένες προσδοκίες» τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ.
Ο αντίλογος: «λίγα χρήματα για πολλές ώρες»
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου πραγματεύεται το ίδιο θέμα, ξεκινώντας από το παράδειγμα του ξενοδοχείου Möhringer Hof στη Στουτγάρδη, που ψάχνει και δεν βρίσκει μαθητευόμενο. «Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει κανείς στην αγορά» λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχουν σήμερα 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο. Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι ο λόγος για την έλλειψη νέου προσωπικού είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας μία πιο επικερδή σταδιοδρομία.
Αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη μαγειρική: η μαθητεία τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αμείβεται με ποσό 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, οι οποίες ωστόσο αυξάνονται κατά πολύ με τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται, υποστηρίζει η Tageszeitung. Σημειωτέον πάντως, ότι αυτά τα ποσά αφορούν τους μαθητευόμενους, δηλαδή εκείνους που «πληρώνονται για να εκπαιδεύονται» και η αμοιβή αυξάνεται αισθητά μετά την αποφοίτησή τους.
Πηγή: DW
http://www.enikos.gr
Παρόμοια θέματα
» Γερμανία: Ραγισμένη Δημοκρατία
» Η Γερμανία ως αποδιοπομπαίος τράγος…
» Οι Μηνωίτες Κρήτες ανακάλυψαν την Γερμανία
» Πρόγραμμα για νέους που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία
» ΝΕΑ από την Γερμανία - Επιστολη--Θωμάς Μαντζούκης (Ομογενης)
» Η Γερμανία ως αποδιοπομπαίος τράγος…
» Οι Μηνωίτες Κρήτες ανακάλυψαν την Γερμανία
» Πρόγραμμα για νέους που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία
» ΝΕΑ από την Γερμανία - Επιστολη--Θωμάς Μαντζούκης (Ομογενης)
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Πεμ Φεβ 08, 2024 10:56 pm από Admin
» Ερευνα-σοκ! Ο αργός «θάνατος» του Ελληνα αγρότη με οργανωμένο σχέδιο
Τετ Φεβ 07, 2024 8:02 pm από Admin
» ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει
Πεμ Φεβ 01, 2024 11:42 am από Admin
» Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων (το λεξικό της μαγκιάς)
Δευ Ιαν 29, 2024 8:39 pm από Admin
» Έρχεται νέο σύστημα με αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία
Δευ Ιαν 22, 2024 2:40 pm από Admin
» Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Τρι Ιαν 16, 2024 7:03 pm από Admin
» Πώς θα βρείτε τα «χαμένα» σας ένσημα πριν το 2002
Πεμ Ιαν 11, 2024 8:24 pm από Admin
» Ο σεισμός-μαμούθ που ανύψωσε την Κρήτη και δημιούργησε τσουνάμι 12 μέτρων
Τρι Ιαν 02, 2024 8:52 pm από Admin
» Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με την πρωτοποριακή τεχνική της ρομποτική
Παρ Δεκ 29, 2023 8:41 pm από Admin
» Ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις
Πεμ Δεκ 28, 2023 9:38 pm από Admin
» Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι εισφορές τους το 2024 - Τα νέα ποσά
Τρι Δεκ 26, 2023 1:02 pm από Admin
» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;
Δευ Δεκ 25, 2023 9:36 pm από Admin
» Δερματικα προβληματα – μυκητιαση, αλλεργικη δερματιτιδα, ψωρα σκυλου
Δευ Δεκ 25, 2023 9:22 pm από Admin
» Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ) : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δευ Δεκ 25, 2023 9:17 pm από Admin
» 35Ν: Η κρητική τσικουδιά του Ηλία Μελισσουργού με όνομα και ποιότητα
Πεμ Δεκ 07, 2023 9:14 pm από Admin
» Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι
Πεμ Νοε 02, 2023 10:17 pm από Admin
» Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Πεμ Σεπ 28, 2023 11:39 pm από Admin
» Νέα απόφαση του ΣτΕ βγάζει οριστικά εκτός δασικών χαρτών 7 εκατ. στρέμματα
Παρ Μάης 05, 2023 11:15 pm από Admin
» Ανοίγει η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Τρι Μάης 02, 2023 10:06 pm από Admin
» Πενταετής παραγραφή για τα χρέη στους ΟΤΑ
Παρ Απρ 14, 2023 9:35 pm από Admin
» ΕΣΠΑ: Τα 3 προγράμματα για να επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα
Τετ Μαρ 29, 2023 12:20 pm από Admin
» «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Βγήκε ο οδηγός του προγράμματος-Δικαιούχοι και προύποθέσεις (έγγραφο)
Πεμ Μαρ 23, 2023 11:54 pm από Admin
» Πως να φτιάξω μόνος μου θειασβέστιο;
Κυρ Φεβ 19, 2023 7:37 pm από Admin
» Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές!
Τρι Νοε 15, 2022 8:13 pm από Admin
» Επιστήμονες από την Κρήτη ρίχνουν φως σε βακτήριο που πλήττει καλλιέργειες, όπως την ελιά και το αμπέλ
Τρι Φεβ 08, 2022 12:00 pm από Admin
» Νομοπαρασκευαστική για τα κληροτεμάχια
Παρ Ιαν 21, 2022 9:00 pm από Admin
» Πες μου πού είναι το χωράφι σου, να σου πω τι θα φυτέψεις
Τρι Ιαν 04, 2022 7:05 pm από Admin
» Κρητικά λουκάνικα ξιδάτα
Παρ Δεκ 24, 2021 8:39 pm από Admin
» Ντουκιάνι: Ο ιερός χώρος των παλιών Κρητικών
Κυρ Νοε 14, 2021 8:47 pm από Admin
» Το μπόλιασμα (κέντρωμα) των δέντρων. Οι τρόποι και πότε γίνεται
Κυρ Οκτ 24, 2021 9:33 am από Admin