Πρόσφατα Θέματα
RETHIMNO WEB RADIO TV
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!
ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΚΑΝΑΒΙΣ
Γερμανία-Ζητούνται… μάγειρες
Γερμανία-Ζητούνται… μάγειρες
15/08/2014

Γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν και… δεν βρίσκουν νέους μαθητευόμενους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη μαγειρική. Από το 2007 ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί κατά 50%.
Μιλώντας πρόσφατα στο ενημερωτικό δίκτυο N-TV, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD) Αντρέας Μπέκερ επεσήμανε ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις γαστρονομίας δεν μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις μαθητείας για νέους μαγείρους που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια μόλις 23.000 νέοι έχουν δείξει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ πριν από επτά χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε όλη τη Γερμανία ήταν σχεδόν διπλάσιος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) που παραθέτει το δίκτυο N-TV, το 2013 μόλις 9.750 νέοι άρχισαν την εκπαίδευσή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πολλοί από αυτούς τη διέκοψαν πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με το πρότυπο γερμανικό μοντέλο «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θεωρείται άλλωστε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του «Made in Germany» και εφαρμόζεται σε 350 επαγγέλματα, ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει αίτηση στην επιχείρηση της αρεσκείας του και, εάν γίνει δεκτός, εκπαιδεύεται κατά 70% μέσα στην επιχείρηση και κατά 30% στο θρανίο για την απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων, ενώ οι τελικές εξετάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων του πιστοποιούνται με αυστηρότητα από το αρμόδιο επιμελητήριο. Ο μαθητευόμενος έχει σοβαρή προοπτική να απασχοληθεί στην επιχείρηση μετά το τέλος της εκπαίδευσης, κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Το μοντέλο αυτό προσανατολίζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εκπαιδευόμενους από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους.
Σεφ εναντίον …τηλε-σεφ
Φέτος οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν ούτε κατά προσέγγιση τις θέσεις μαθητείας που προσέφεραν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νέου «εργατικού» δυναμικού. Ο Αντρέας Μπέκερ υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς για το πρόβλημα αυτό, το περασμένο Σαββατοκύριακο 500 επαγγελματίες του κλάδου κατέβηκαν στους δρόμους στην Ερφούρτη της Θουριγγίας με τα ρούχα και τους …σκούφους της δουλειάς. Αίτημα των διαδηλωτών: να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων υποστηρίζει ότι η …μόδα των τηλε-σεφ, που έχει ενσκύψει τελευταία και στη Γερμανία, μάλλον δεν βοηθάει τον κλάδο. «Ασφαλώς έχουν αναβαθμίσει την εικόνα του επαγγέλματος όλες αυτές οι εκπομπές» λέει ο Αντρέας Μπέκερ στο δίκτυο N-TV. Αλλά από την άλλη πλευρά «μεταφέρουν μία λανθασμένη και εξωραϊσμένη εικόνα του επαγγέλματος». Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου η παρουσίαση επικεντρώνεται στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αλλά «κανείς δεν δείχνει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μάγειρας για την υγιεινή και την καθαριότητα της κουζίνας». Αποτέλεσμα: πολλοί εκπαιδευόμενοι μπαίνουν στο επάγγελμα με «λανθασμένες προσδοκίες» τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ.
Ο αντίλογος: «λίγα χρήματα για πολλές ώρες»
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου πραγματεύεται το ίδιο θέμα, ξεκινώντας από το παράδειγμα του ξενοδοχείου Möhringer Hof στη Στουτγάρδη, που ψάχνει και δεν βρίσκει μαθητευόμενο. «Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει κανείς στην αγορά» λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχουν σήμερα 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο. Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι ο λόγος για την έλλειψη νέου προσωπικού είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας μία πιο επικερδή σταδιοδρομία.
Αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη μαγειρική: η μαθητεία τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αμείβεται με ποσό 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, οι οποίες ωστόσο αυξάνονται κατά πολύ με τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται, υποστηρίζει η Tageszeitung. Σημειωτέον πάντως, ότι αυτά τα ποσά αφορούν τους μαθητευόμενους, δηλαδή εκείνους που «πληρώνονται για να εκπαιδεύονται» και η αμοιβή αυξάνεται αισθητά μετά την αποφοίτησή τους.
Πηγή: DW
http://www.enikos.gr

Γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν και… δεν βρίσκουν νέους μαθητευόμενους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη μαγειρική. Από το 2007 ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί κατά 50%.
Μιλώντας πρόσφατα στο ενημερωτικό δίκτυο N-TV, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD) Αντρέας Μπέκερ επεσήμανε ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις γαστρονομίας δεν μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις μαθητείας για νέους μαγείρους που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια μόλις 23.000 νέοι έχουν δείξει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ πριν από επτά χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε όλη τη Γερμανία ήταν σχεδόν διπλάσιος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) που παραθέτει το δίκτυο N-TV, το 2013 μόλις 9.750 νέοι άρχισαν την εκπαίδευσή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πολλοί από αυτούς τη διέκοψαν πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με το πρότυπο γερμανικό μοντέλο «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θεωρείται άλλωστε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του «Made in Germany» και εφαρμόζεται σε 350 επαγγέλματα, ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει αίτηση στην επιχείρηση της αρεσκείας του και, εάν γίνει δεκτός, εκπαιδεύεται κατά 70% μέσα στην επιχείρηση και κατά 30% στο θρανίο για την απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων, ενώ οι τελικές εξετάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων του πιστοποιούνται με αυστηρότητα από το αρμόδιο επιμελητήριο. Ο μαθητευόμενος έχει σοβαρή προοπτική να απασχοληθεί στην επιχείρηση μετά το τέλος της εκπαίδευσης, κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Το μοντέλο αυτό προσανατολίζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εκπαιδευόμενους από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους.
Σεφ εναντίον …τηλε-σεφ
Φέτος οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν ούτε κατά προσέγγιση τις θέσεις μαθητείας που προσέφεραν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νέου «εργατικού» δυναμικού. Ο Αντρέας Μπέκερ υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς για το πρόβλημα αυτό, το περασμένο Σαββατοκύριακο 500 επαγγελματίες του κλάδου κατέβηκαν στους δρόμους στην Ερφούρτη της Θουριγγίας με τα ρούχα και τους …σκούφους της δουλειάς. Αίτημα των διαδηλωτών: να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων υποστηρίζει ότι η …μόδα των τηλε-σεφ, που έχει ενσκύψει τελευταία και στη Γερμανία, μάλλον δεν βοηθάει τον κλάδο. «Ασφαλώς έχουν αναβαθμίσει την εικόνα του επαγγέλματος όλες αυτές οι εκπομπές» λέει ο Αντρέας Μπέκερ στο δίκτυο N-TV. Αλλά από την άλλη πλευρά «μεταφέρουν μία λανθασμένη και εξωραϊσμένη εικόνα του επαγγέλματος». Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου η παρουσίαση επικεντρώνεται στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αλλά «κανείς δεν δείχνει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μάγειρας για την υγιεινή και την καθαριότητα της κουζίνας». Αποτέλεσμα: πολλοί εκπαιδευόμενοι μπαίνουν στο επάγγελμα με «λανθασμένες προσδοκίες» τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ.
Ο αντίλογος: «λίγα χρήματα για πολλές ώρες»
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου πραγματεύεται το ίδιο θέμα, ξεκινώντας από το παράδειγμα του ξενοδοχείου Möhringer Hof στη Στουτγάρδη, που ψάχνει και δεν βρίσκει μαθητευόμενο. «Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει κανείς στην αγορά» λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχουν σήμερα 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο. Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι ο λόγος για την έλλειψη νέου προσωπικού είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας μία πιο επικερδή σταδιοδρομία.
Αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη μαγειρική: η μαθητεία τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αμείβεται με ποσό 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, οι οποίες ωστόσο αυξάνονται κατά πολύ με τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται, υποστηρίζει η Tageszeitung. Σημειωτέον πάντως, ότι αυτά τα ποσά αφορούν τους μαθητευόμενους, δηλαδή εκείνους που «πληρώνονται για να εκπαιδεύονται» και η αμοιβή αυξάνεται αισθητά μετά την αποφοίτησή τους.
Πηγή: DW
http://www.enikos.gr
Admin- Admin
- Αριθμός μηνυμάτων : 1390
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2013
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
» Υπόθεση Ρίχτερ: Η Σύγκλητος αποφάσισε την αφαίρεση του τίτλου
» ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟ
» Ιωάννης Βατάτζης (Αυτοκράτωρ Βυζαντίου 1222 – 1254) τουρκική προφητεία
» Ιδού η πραγματική συμφωνία για τα Ίμια: Δεν μπορεί να επιστρέψει κανείς και τίποτα στο νησί
» Συγκλονιστική δημόσια συγγνώμη Σερβίας στην Ελλάδα για το Σκοπιανό
» Τα σύνορα ενός λαού είναι η γλώσσα του, η ιστορία του, ο πολιτισμός και η κουλτούρα του.
» ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!
» Τεστ αίματος θα ανιχνεύει ταυτόχρονα 8 διαφορετικούς καρκίνους
» Σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο οδηγήθηκε η ΚΕΔΗ Ρεθύμνου-«Λογιστική ακαταστασία»-Μεταφορά χρημάτων σε προσωπικό λογαριασμό;
» Αναλυτικά η απόφαση για τις Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb
» Τι συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή σχετικά με την κάνναβη
» Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία -Ερχονται τα γραφεία κτηματολογίου, όλες οι αλλαγές
» Σύσταση ομάδων & οργανώσεων παραγωγών
» Κλείνει το στρατόπεδο Θεοδωράκη στο Ρέθυμνο;
» «Έρχεται» καζίνο στην Κρήτη με σχέδιο νόμου – Γι’ αυτό «κλείνει» πάλι το στρατόπεδο στο Ρέθυμνο;
» Η Golden Star Ferries ενώνει το λιμάνι της Ραφήνας με Κυκλάδες και Κρήτη;
» Πώς να σώσετε το ακίνητο σας από το Δημόσιο και το Κτηματολόγιο
» ΙΔΟΥ γιατί ο Παπανδρέου χρεοκόπησε την Ελλάδα και υποδούλωσε τις επόμενες γενιές
» Δάνεια ΟΕΚ: Ολόκληρο το σχέδιο της ρύθμισης για 81.715 δανειολήπτες
» Αστυνόμευση και μέτρα καταστολής στη ματαίωση πλειστηριασμών ζητούν οι "θεσμοί"
» Ο νέος νόμος αυθαιρέτων: Νόμος 4495/2017
» Αποστολές απο Κίνα και τελωνείο. Nέα προβλήματα, νέες λύσεις.
» Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ίδρυση τουριστικής επιχείρησης
» Οργισμένη επιστολή: Ανακαλέστε διδακτορικό τίτλο του Ρίχτερ
» Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν τον αγωγό EastMed και αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη
» ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ : ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΦΤΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
» Μήνυση κατά του δικαστικού επιμελητή Γ. Παναγόπουλου
» Σκουρλέτης: Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες των αλλαγών στον Καλλικράτη
» Τι σχεδιάζει για τα ενετικά μνημεία της Κρήτης ο Δήμαρχος… Βενετίας!