Πρόσφατα Θέματα
» ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ «Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στον τουρισμό το 2017»
Τετ Μαρ 22, 2017 11:50 pm από Admin

»  Παρουσιάστηκε στο Σπήλι η μελέτη για το Νότιο Οδικό Άξονα
Τετ Μαρ 15, 2017 12:09 am από Admin

» Πριν την επιβολή κυρώσεων από τις ΔΟΥ οι πολίτες πρέπει να καλούνται να παρέχουν εξηγήσεις
Τρι Μαρ 14, 2017 12:43 pm από Admin

» ΑΕΠΙ: Κακουργηματικές πράξεις και σύσταση συμμορίας εντοπίζει ο εισαγγελέας
Δευ Φεβ 27, 2017 8:55 am από Admin

» Επιτροπή Καλλικράτη: Απλή αναλογική, 50%+1, μείωση θητείας, ψήφος στους αλλοδαπούς
Τετ Φεβ 22, 2017 11:25 am από Admin

» Προγράμματα ΕΣΠΑ 238 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και πτυχιούχους
Σαβ Φεβ 18, 2017 11:53 pm από Admin

» Άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις οριοθετήσεις οικισμών
Σαβ Φεβ 18, 2017 11:33 pm από Admin

» Έρχεται «κούρεμα» 3 δισ. ευρώ σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια
Τρι Φεβ 14, 2017 7:33 am από Admin

» Φτιάξε τον Δικό Σου Φούρνο από Πηλό με Λιγότερα από 20 Ευρώ
Πεμ Φεβ 02, 2017 10:58 am από Admin

» Την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία ιδρύει το υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Δευ Ιαν 30, 2017 10:09 am από Admin

» Τι αλλαγές φέρνει ο νόμος για τα αυθαίρετα
Κυρ Ιαν 29, 2017 10:48 pm από Admin

» Αίτηση στο oaed.gr για 24.251 προσλήψεις σε δήμους
Τρι Ιαν 24, 2017 12:49 am από Admin

» Φάκελος Κύπρου... Ο Νίκος Σαμψών αποκαλύπτει – Ένα βίντεο που πρέπει να δουν όλοι.
Σαβ Ιαν 14, 2017 12:11 pm από Admin

» Πολεοδομική βόμβα για το Ρέθυμνο δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σαβ Ιαν 14, 2017 12:08 pm από Admin

» Ρέθυμνο: Πως θα ήταν σήμερα ο ιστορικός πύργος του ρολογιού;
Παρ Ιαν 13, 2017 9:42 am από Admin

» Έργα - δράσεις και προτάσεις του Συλλόγου Ε.Σ.Π. Ρεθύμνης για βιώσιμη και πιο ανθρώπινη πόλη.
Πεμ Ιαν 12, 2017 12:18 pm από Admin

» Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ανατρέπει την Ιστορία όπως την ξέρουμε (βίντεο)
Δευ Ιαν 09, 2017 11:14 am από Admin

» Δύο εκπληκτικά βίντεο για το Μινωικό πολιτισμό που έδειξε μόνο το BBC…
Παρ Ιαν 06, 2017 10:28 am από Admin

» Πώς η Κρήτη παραδόθηκε στον Μεχμέτ Αλή, αντί να ενωθεί με την Ελλάδα
Παρ Ιαν 06, 2017 4:33 am από Admin

» Τι γιορτάζουμε ανήμερα των Θεοφανίων; Έθιμα και παραδόσεις ανά την Ελλάδα
Παρ Ιαν 06, 2017 3:44 am από Admin

» ΣτΕ: Οι φορολογικές αρχές οφείλουν να αποδεικνύουν την φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών
Τρι Ιαν 03, 2017 11:37 am από Admin

» Παραγραφή κλήσεων στην 5ετία αν δεν ενημερωθεί ο παραβάτης
Τετ Δεκ 28, 2016 8:02 am από Admin

» Απόφαση «βόμβα» του Πρωτοδικείου Αθηνών: Κανείς δανειολήπτης δεν οφείλει τίποτα - Ποιες οι προϋποθέσεις
Τρι Δεκ 27, 2016 11:13 am από Admin

» Στον νόμο Κατσέλη και όσοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία
Κυρ Δεκ 25, 2016 1:43 am από Admin

» Μέχρι 180(!) δόσεις η ρύθμιση χρεών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού
Παρ Δεκ 23, 2016 9:55 am από Admin

» Μετά τις 7/3/2017 η απόφαση στη «Δίκη της Σεισάχθειας»- Το αίτημα για διαγραφή του απεχθούς χρέους
Τετ Δεκ 21, 2016 9:35 am από Admin

» Ζητούν τις γερμανικές οφειλές του ’40
Τετ Δεκ 21, 2016 9:13 am από Admin

» Ίδρυση μικρών ξενοδοχείων και καταλυμάτων μέσω νέων προγραμμάτων
Τρι Δεκ 20, 2016 12:22 pm από Admin

»  Δικαστική απόφαση «βόμβα» για καταβολή 13ου & 14ου μισθού στο Δημόσιο
Δευ Δεκ 19, 2016 9:40 am από Admin

» Τολμήστε! @PanosKammenos @ATsirpas
Σαβ Δεκ 17, 2016 1:18 pm από Admin

RETHIMNO WEB RADIO TV
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!

ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΚΑΝΑΒΙΣ
Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Ο τίτλος μου περιεχόμενα σελίδας
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

default Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Νοε 01, 2014 1:19 am

01.11.2014



Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κ. Γιώργου Αλεξανδράκη στέκει όρθιος παρά τα εκατοντάδες του χρόνια. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, σε πολέμους και περιόδους οικονομικής ένδειας ο πετρόχτιστος αυτός φούρνος έχει ψήσει αμέτρητα ψωμιά κι έχει «ταΐσει» χιλιάδες Ρεθεμνιώτες στο διάβα του χρόνου και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Χτισμένος πριν από 200 χρόνια, ντυμένος όλος με πέτρα, χρησιμοποιεί το ξύλο για το ψήσιμο του ψωμιού, η μυρουδιά του οποίου μοσχοβολά σε όλα τα γύρω στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Στα χρόνια αυτά της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι έξι στον 50χρονο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο οποίος διατηρεί τον φούρνο με την παραδοσιακή του μορφή από το 1988.

Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Αλεξανδράκης ακόμη και οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής επιχείρησαν να τον καταστρέψουν. Μάταια όμως, ο φούρνος επιβίωσε και από τους Γερμανούς κατακτητές και βρίσκεται εν έτη 2014 όρθιος και σε πλήρη λειτουργία.

«Οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα, γιατί φαινόταν ο καπνός και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Ακόμη υπάρχει το σημάδι από την τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι από την οβίδα, ευτυχώς που έπεσε δίπλα και δεν έπεσε πάνω στον φούρνο» τονίζει ο 50χρονος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα ακολουθεί την ίδια διαδικασία τόσο για την παρασκευή του ψωμιού όσο και για το ψήσιμό του: «Ψήνουμε το ψωμί παραδοσιακά σε ξύλα όπως τα παλιά τα χρόνια. Ο φούρνος είναι όλος χτισμένος με πέτρα. Το ψήσιμο του ψωμιού είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο, γιατί γίνεται πάνω στην πέτρα με φυσικό τρόπο. Έτσι το ψωμί γίνεται πιο νόστιμο. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιείς παραδοσιακό φούρνο, γιατί δεν είναι όπως τους ηλεκτρικούς που οι θερμοκρασίες είναι στάνταρτ, εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά και πείρα. Αν δεν έχεις πείρα δεν μπορείς να βγάλεις καλοψημένο ψωμί».

Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είναι δύσκολο το να επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού στην σημερινή εποχή, καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει στην χρήση του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και από ότι φαίνεται από την αυξημένη του πελατεία η επιλογή του αυτή τον έχει δικαιώσει.



«Όλα τα προϊόντα μας τα κάνουμε με προζύμι, όπως ακριβώς το έφτιαχναν και παλιά. Έχουμε 7-8 διαφορετικά είδη ψωμιού, ενώ τελευταία βγάζουμε και ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι (το γνωστό αλεύρι ΖΕΑΣ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή του ψωμιού) κάνουμε επίσης και επτάζυμα παξιμάδια. Όλα μας τα είδη τα ψήνουμε στον ξυλόφουρνο... κουλουράκια, τσουρεκάκια... όλα. Στους πελάτες αρέσει πολύ το ψωμί που ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εξυπηρετούμε εδώ την γειτονιά και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι» προσθέτει ο 50χρονος ιδιοκτήτης.

Μάλιστα ο κ. Αλεξανδράκης σκοπεύει να διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια τον παραδοσιακό του φούρνο, αφού ήδη έχει μάθει την τέχνη και τα μυστικά του καλού ψησίματος και στον γιο του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή και να αναλάβει την επιχείρηση. Έτσι ο παλιός πετρόχτιστος φούρνος των διακοσίων ετών θα συνεχίσει να ψήνει καθημερινά τα αρτοσκευάσματα και στο μέλλον και να πλημμυρίζει με την μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

ΠΗΓΗ: rethnea.gr
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1321
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2013

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://rethymno.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα
 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης