Πρόσφατα Θέματα
» Σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο οδηγήθηκε η ΚΕΔΗ Ρεθύμνου-«Λογιστική ακαταστασία»-Μεταφορά χρημάτων σε προσωπικό λογαριασμό;
Τρι Ιαν 09, 2018 8:37 am από Admin

» Αναλυτικά η απόφαση για τις Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb
Τρι Δεκ 19, 2017 9:08 am από Admin

» Τι συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή σχετικά με την κάνναβη
Δευ Δεκ 18, 2017 11:04 am από Admin

» Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία -Ερχονται τα γραφεία κτηματολογίου, όλες οι αλλαγές
Πεμ Δεκ 14, 2017 8:17 am από Admin

» Σύσταση ομάδων & οργανώσεων παραγωγών
Κυρ Δεκ 10, 2017 10:27 am από Admin

» Κλείνει το στρατόπεδο Θεοδωράκη στο Ρέθυμνο;
Δευ Δεκ 04, 2017 9:02 am από Admin

» «Έρχεται» καζίνο στην Κρήτη με σχέδιο νόμου – Γι’ αυτό «κλείνει» πάλι το στρατόπεδο στο Ρέθυμνο;
Δευ Δεκ 04, 2017 8:52 am από Admin

» Η Golden Star Ferries ενώνει το λιμάνι της Ραφήνας με Κυκλάδες και Κρήτη;
Τρι Νοε 28, 2017 8:55 am από Admin

» Πώς να σώσετε το ακίνητο σας από το Δημόσιο και το Κτηματολόγιο
Σαβ Νοε 25, 2017 1:35 am από Admin

» ΙΔΟΥ γιατί ο Παπανδρέου χρεοκόπησε την Ελλάδα και υποδούλωσε τις επόμενες γενιές
Παρ Νοε 10, 2017 8:33 am από Admin

» Δάνεια ΟΕΚ: Ολόκληρο το σχέδιο της ρύθμισης για 81.715 δανειολήπτες
Σαβ Νοε 04, 2017 1:21 pm από Admin

» Αστυνόμευση και μέτρα καταστολής στη ματαίωση πλειστηριασμών ζητούν οι "θεσμοί"
Σαβ Νοε 04, 2017 1:05 pm από Admin

»  Ο νέος νόμος αυθαιρέτων: Νόμος 4495/2017
Σαβ Νοε 04, 2017 12:21 pm από Admin

» Αποστολές απο Κίνα και τελωνείο. Nέα προβλήματα, νέες λύσεις.
Πεμ Νοε 02, 2017 9:40 am από Admin

» Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ίδρυση τουριστικής επιχείρησης
Τετ Νοε 01, 2017 11:06 pm από Admin

» Οργισμένη επιστολή: Ανακαλέστε διδακτορικό τίτλο του Ρίχτερ
Τρι Οκτ 10, 2017 12:28 pm από Admin

» Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν τον αγωγό EastMed και αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη
Τρι Οκτ 10, 2017 9:24 am από Admin

» ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ : ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΦΤΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
Πεμ Σεπ 28, 2017 10:47 am από Admin

» Μήνυση κατά του δικαστικού επιμελητή Γ. Παναγόπουλου
Πεμ Σεπ 28, 2017 10:41 am από Admin

» Σκουρλέτης: Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες των αλλαγών στον Καλλικράτη
Σαβ Σεπ 09, 2017 11:05 am από Admin

» Τι σχεδιάζει για τα ενετικά μνημεία της Κρήτης ο Δήμαρχος… Βενετίας!
Παρ Σεπ 08, 2017 11:35 pm από Admin

» Στο Ρέθυμνο η Τουριστική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πεμ Σεπ 07, 2017 11:27 am από Admin

» Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επαναλειτουργία πτωχευμένων επιχειρήσεων
Πεμ Σεπ 07, 2017 9:28 am από Admin

» Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος! Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη:
Παρ Σεπ 01, 2017 10:53 am από Admin

» Για πρώτη φορά αφαιρείται η υπηκοότητα από γενίτσαρους που συνεργάζονται με τους Αλβανούς!
Σαβ Αυγ 12, 2017 12:32 pm από Admin

» Τέλος οι ειδικές άδειες για μικροεργασίες και επισκευές (παραδείγματα)
Τετ Αυγ 09, 2017 1:44 pm από Admin

» Πέντε τρόποι για να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις της εφορίας
Τετ Αυγ 09, 2017 10:54 am από Admin

» Επίσημη πρόταση για Σχολή Τουρισμού στο Ρέθυμνο
Τρι Αυγ 08, 2017 10:26 am από Admin

» Μόνο επώνυμο ελαιόλαδο στα τραπέζια των εστιατορίων
Κυρ Αυγ 06, 2017 10:12 pm από Admin

» Αναλυτικός οδηγός: Τι λέει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό-30 ερωτήσεις και απαντήσεις
Κυρ Αυγ 06, 2017 11:13 am από Admin

RETHIMNO WEB RADIO TV
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!

ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΚΑΝΑΒΙΣ
Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Ο τίτλος μου περιεχόμενα σελίδας
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

default Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Νοε 01, 2014 1:19 am

01.11.2014



Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κ. Γιώργου Αλεξανδράκη στέκει όρθιος παρά τα εκατοντάδες του χρόνια. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, σε πολέμους και περιόδους οικονομικής ένδειας ο πετρόχτιστος αυτός φούρνος έχει ψήσει αμέτρητα ψωμιά κι έχει «ταΐσει» χιλιάδες Ρεθεμνιώτες στο διάβα του χρόνου και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Χτισμένος πριν από 200 χρόνια, ντυμένος όλος με πέτρα, χρησιμοποιεί το ξύλο για το ψήσιμο του ψωμιού, η μυρουδιά του οποίου μοσχοβολά σε όλα τα γύρω στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Στα χρόνια αυτά της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι έξι στον 50χρονο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο οποίος διατηρεί τον φούρνο με την παραδοσιακή του μορφή από το 1988.

Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Αλεξανδράκης ακόμη και οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής επιχείρησαν να τον καταστρέψουν. Μάταια όμως, ο φούρνος επιβίωσε και από τους Γερμανούς κατακτητές και βρίσκεται εν έτη 2014 όρθιος και σε πλήρη λειτουργία.

«Οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα, γιατί φαινόταν ο καπνός και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Ακόμη υπάρχει το σημάδι από την τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι από την οβίδα, ευτυχώς που έπεσε δίπλα και δεν έπεσε πάνω στον φούρνο» τονίζει ο 50χρονος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα ακολουθεί την ίδια διαδικασία τόσο για την παρασκευή του ψωμιού όσο και για το ψήσιμό του: «Ψήνουμε το ψωμί παραδοσιακά σε ξύλα όπως τα παλιά τα χρόνια. Ο φούρνος είναι όλος χτισμένος με πέτρα. Το ψήσιμο του ψωμιού είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο, γιατί γίνεται πάνω στην πέτρα με φυσικό τρόπο. Έτσι το ψωμί γίνεται πιο νόστιμο. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιείς παραδοσιακό φούρνο, γιατί δεν είναι όπως τους ηλεκτρικούς που οι θερμοκρασίες είναι στάνταρτ, εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά και πείρα. Αν δεν έχεις πείρα δεν μπορείς να βγάλεις καλοψημένο ψωμί».

Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είναι δύσκολο το να επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού στην σημερινή εποχή, καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει στην χρήση του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και από ότι φαίνεται από την αυξημένη του πελατεία η επιλογή του αυτή τον έχει δικαιώσει.



«Όλα τα προϊόντα μας τα κάνουμε με προζύμι, όπως ακριβώς το έφτιαχναν και παλιά. Έχουμε 7-8 διαφορετικά είδη ψωμιού, ενώ τελευταία βγάζουμε και ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι (το γνωστό αλεύρι ΖΕΑΣ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή του ψωμιού) κάνουμε επίσης και επτάζυμα παξιμάδια. Όλα μας τα είδη τα ψήνουμε στον ξυλόφουρνο... κουλουράκια, τσουρεκάκια... όλα. Στους πελάτες αρέσει πολύ το ψωμί που ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εξυπηρετούμε εδώ την γειτονιά και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι» προσθέτει ο 50χρονος ιδιοκτήτης.

Μάλιστα ο κ. Αλεξανδράκης σκοπεύει να διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια τον παραδοσιακό του φούρνο, αφού ήδη έχει μάθει την τέχνη και τα μυστικά του καλού ψησίματος και στον γιο του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή και να αναλάβει την επιχείρηση. Έτσι ο παλιός πετρόχτιστος φούρνος των διακοσίων ετών θα συνεχίσει να ψήνει καθημερινά τα αρτοσκευάσματα και στο μέλλον και να πλημμυρίζει με την μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

ΠΗΓΗ: rethnea.gr
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1381
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2013

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://rethymno.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα
 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης