Rethymno Web News


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Rethymno Web News
Rethymno Web News
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Το Φαράγγι των Μύλων, μια εύκολη διαδρομή για την επόμενη εκδρομή σας!
Κάντε κλίκ στο παρακάτω link

Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; 2018-010

Πρόσφατα Θέματα
» Τι απέγινε ο Λάζαρος, αφού τον ανέστησε ο Χριστός
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΚυρ Απρ 28, 2024 10:54 pm από Admin

»  Τελεσίγραφο για σύνδεση ταμειακών και POS – Έρχονται πρόστιμα
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Φεβ 08, 2024 10:56 pm από Admin

» Ερευνα-σοκ! Ο αργός «θάνατος» του Ελληνα αγρότη με οργανωμένο σχέδιο
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤετ Φεβ 07, 2024 8:02 pm από Admin

» ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Φεβ 01, 2024 11:42 am από Admin

» Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων (το λεξικό της μαγκιάς)
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΔευ Ιαν 29, 2024 8:39 pm από Admin

» Έρχεται νέο σύστημα με αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΔευ Ιαν 22, 2024 2:40 pm από Admin

» Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Ιαν 16, 2024 7:03 pm από Admin

» Πώς θα βρείτε τα «χαμένα» σας ένσημα πριν το 2002
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Ιαν 11, 2024 8:24 pm από Admin

» Ο σεισμός-μαμούθ που ανύψωσε την Κρήτη και δημιούργησε τσουνάμι 12 μέτρων
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Ιαν 02, 2024 8:52 pm από Admin

» Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με την πρωτοποριακή τεχνική της ρομποτική
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠαρ Δεκ 29, 2023 8:41 pm από Admin

» Ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Δεκ 28, 2023 9:38 pm από Admin

» Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι εισφορές τους το 2024 - Τα νέα ποσά
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Δεκ 26, 2023 1:02 pm από Admin

» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΔευ Δεκ 25, 2023 9:36 pm από Admin

» Δερματικα προβληματα – μυκητιαση, αλλεργικη δερματιτιδα, ψωρα σκυλου
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΔευ Δεκ 25, 2023 9:22 pm από Admin

» Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ) : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΔευ Δεκ 25, 2023 9:17 pm από Admin

» 35Ν: Η κρητική τσικουδιά του Ηλία Μελισσουργού με όνομα και ποιότητα
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Δεκ 07, 2023 9:14 pm από Admin

» Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Νοε 02, 2023 10:17 pm από Admin

» Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Σεπ 28, 2023 11:39 pm από Admin

» Νέα απόφαση του ΣτΕ βγάζει οριστικά εκτός δασικών χαρτών 7 εκατ. στρέμματα
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠαρ Μάης 05, 2023 11:15 pm από Admin

» Ανοίγει η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Μάης 02, 2023 10:06 pm από Admin

» Πενταετής παραγραφή για τα χρέη στους ΟΤΑ
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠαρ Απρ 14, 2023 9:35 pm από Admin

» ΕΣΠΑ: Τα 3 προγράμματα για να επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤετ Μαρ 29, 2023 12:20 pm από Admin

» «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Βγήκε ο οδηγός του προγράμματος-Δικαιούχοι και προύποθέσεις (έγγραφο)
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠεμ Μαρ 23, 2023 11:54 pm από Admin

»  Πως να φτιάξω μόνος μου θειασβέστιο;
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΚυρ Φεβ 19, 2023 7:37 pm από Admin

» Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές!
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Νοε 15, 2022 8:13 pm από Admin

»  Επιστήμονες από την Κρήτη ρίχνουν φως σε βακτήριο που πλήττει καλλιέργειες, όπως την ελιά και το αμπέλ
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Φεβ 08, 2022 12:00 pm από Admin

» Νομοπαρασκευαστική για τα κληροτεμάχια
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠαρ Ιαν 21, 2022 9:00 pm από Admin

» Πες μου πού είναι το χωράφι σου, να σου πω τι θα φυτέψεις
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΤρι Ιαν 04, 2022 7:05 pm από Admin

» Κρητικά λουκάνικα ξιδάτα
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΠαρ Δεκ 24, 2021 8:39 pm από Admin

» Ντουκιάνι: Ο ιερός χώρος των παλιών Κρητικών
Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; I_icon_minitimeΚυρ Νοε 14, 2021 8:47 pm από Admin

RETHYMNO LIVE
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!

ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Ο τίτλος μου περιεχόμενα σελίδας
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Mili-Gorge-Tavern

Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι;

Πήγαινε κάτω

Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; Empty Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι;

Δημοσίευση από Admin Πεμ Απρ 21, 2016 10:18 pm

21.04.2016



Γιατί οι Κρητικοί ψήνουν το αρνί μόνο με αλάτι; Arni-pasxa-699x400

Αφιέρωμα στο Πάσχα των Κρητικών πραγματοποιεί το τεύχος του Γαστρονόμου της Καθημερινής. Ο συντάκτης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απλότητα της κρητικής κουζίνας που αποφεύγει τα πολλά καρυκεύματα και στοχεύει στην αποθέωση της πρώτης ύλης.


Δείτε τι γράφει στο αφιέρωμα:

“Η κρητική μαγειρική παράδοση ακολουθεί τον πανάρχαιο κανόνα: χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα του τόπου, την εποχή και την περίσταση.
H ερώτηση του τίτλου δεν είναι ρητορική, δεν συνεπάγεται κάποια αυτονόητη απάντηση. Πρωτοδιαβάζοντας τις ακραία λιτές συνταγές του πασχαλινού τραπεζιού των Κρητών, κατ’ αρχάς δυστρόπησα, άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια, φοβήθηκα αποτελέσματα φτωχά σε γεύση.
Είχαμε ξεκινήσει με το θρυλικό αντικριστό αρνί, που σουβλίζεται σε κομμάτια, ειδικά τεμαχισμένο και αντίκρυ μιας φωτιάς από ξύλα, το οποίο η κρητική παράδοση το περιποιείται μόνο με αλάτι! Ούτε σκορδάκια ούτε πιπέρια, λεμονιάσματα και ρίγανες. Πεντάρφανο από μυρωδικά και καρυκεύματα το σφάγιο. Και όμως, όταν έφτασε η ώρα των δοκιμών, κατάλαβα την αξία αυτής της μαγειρικής: πρόκειται για την αποθέωση της εκλεκτής πρώτης ύλης.
Το εξαιρετικό προϊόν ξεροψήνεται απέναντι στη φωτιά, το λίπος στάζει στο χώμα ή στην ψησταριά, όχι στις φλόγες, άρα δεν καπνίζεται ούτε τσικνίζεται. Γεύεσαι μόνο το θεσπέσιο κρέας, γλυκό και ευωδιαστό, που αναδεικνύεται ιδιαίτερα χάρη στην αλατισμένη πέτσα. Ο ορισμός της διακριτής γεύσης, βασικού χαρακτηριστικού της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, η οποία διαμορφώθηκε από πληθυσμούς αγροτών και κτηνοτρόφων.
Γενικώς, τα μαγειρέματα των κρεάτων του κρητικού Πάσχα χαρακτηρίζονται από λιτότητα. Ο πετεινός, που κάνουν βραστό για το τραπέζι μετά την Ανάσταση, μπαίνει στην κατσαρόλα μόνο με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, και είναι επίσης εξαίσιας γεύσης, και το κρέας και ο ζωμός. Αλλά ο πετεινός πρέπει να είναι με Π κεφαλαίο, ελευθέρας βοσκής, καλομεγαλωμένος.
Στην πασχαλινή κουζίνα των Κρητικών το δεύτερο στοιχείο που κυριαρχεί είναι τα χορταρικά. Μάραθα, κουκιά, αγκινάρες, χόρτα κάθε λογής και γεύσης, άγρια ή καλλιεργημένα, η άνοιξη με όλο της το οπλοστάσιο μπαίνει σε κατσαρόλες και ταψιά, δίνοντας μοναδική φρεσκάδα και μεσογειακή ταυτότητα στο πασχαλινό εδεσματολόγιο. Οταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πασχαλινού «Γαστρονόμου» μελετούσαμε το υλικό, διαλέγαμε και γευόμασταν τις συνταγές, μας έγινε, για μία ακόμη φορά, σαφές ότι πρόκειται για μια κουζίνα με έντονο, μοναδικό, χαρακτήρα. Μια μαγειρική παράδοση που ακολουθεί τον πανάρχαιο κανόνα: χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα του τόπου, την εποχή και την περίσταση. Αλλιώς μαγειρεύουν στην Κρήτη το θέρος, αλλιώς το χειμώνα ή την άνοιξη. Διαφορετικά στις χαρές και τις λύπες, τις καθημερινές ή τις γιορτές. Η κρητική κουζίνα του Πάσχα είναι μέρος του πολιτισμού τους.”
Πηγή: kathimerini.g

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1499
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2013

https://rethymno.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης