How to get to Mili Gorge Tavern in Rethymno by bus?
https://moovitapp.com/index/en/public_transit-Mili_Gorge_Tavern-Rethimno-site_131903692-5638?fbclid=IwY2xjawGl9p9leHRuA2FlbQIxMQABHYpdLIxA8yQcWLAE_jmNAHzPaFPlT4YWY6kyZY3-Z0YJ60WlZoJtiFRh7Q_aem_BCiAEl-_nWR4XN38a3corg
How to get to Mili Gorge Tavern in Rethymno by bus? |
Πρόσφατα Θέματα
Το Φαράγγι των Μύλων, μια εύκολη διαδρομή για την επόμενη εκδρομή σας!
Κάντε κλίκ στο παρακάτω link
RETHYMNO LIVE
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!
ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Mili-Gorge-Tavern
" />Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο
Σελίδα 1 από 1
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο
01.11.2014
Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κ. Γιώργου Αλεξανδράκη στέκει όρθιος παρά τα εκατοντάδες του χρόνια. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, σε πολέμους και περιόδους οικονομικής ένδειας ο πετρόχτιστος αυτός φούρνος έχει ψήσει αμέτρητα ψωμιά κι έχει «ταΐσει» χιλιάδες Ρεθεμνιώτες στο διάβα του χρόνου και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
Χτισμένος πριν από 200 χρόνια, ντυμένος όλος με πέτρα, χρησιμοποιεί το ξύλο για το ψήσιμο του ψωμιού, η μυρουδιά του οποίου μοσχοβολά σε όλα τα γύρω στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Στα χρόνια αυτά της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι έξι στον 50χρονο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο οποίος διατηρεί τον φούρνο με την παραδοσιακή του μορφή από το 1988.
Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Αλεξανδράκης ακόμη και οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής επιχείρησαν να τον καταστρέψουν. Μάταια όμως, ο φούρνος επιβίωσε και από τους Γερμανούς κατακτητές και βρίσκεται εν έτη 2014 όρθιος και σε πλήρη λειτουργία.
«Οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα, γιατί φαινόταν ο καπνός και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Ακόμη υπάρχει το σημάδι από την τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι από την οβίδα, ευτυχώς που έπεσε δίπλα και δεν έπεσε πάνω στον φούρνο» τονίζει ο 50χρονος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα ακολουθεί την ίδια διαδικασία τόσο για την παρασκευή του ψωμιού όσο και για το ψήσιμό του: «Ψήνουμε το ψωμί παραδοσιακά σε ξύλα όπως τα παλιά τα χρόνια. Ο φούρνος είναι όλος χτισμένος με πέτρα. Το ψήσιμο του ψωμιού είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο, γιατί γίνεται πάνω στην πέτρα με φυσικό τρόπο. Έτσι το ψωμί γίνεται πιο νόστιμο. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιείς παραδοσιακό φούρνο, γιατί δεν είναι όπως τους ηλεκτρικούς που οι θερμοκρασίες είναι στάνταρτ, εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά και πείρα. Αν δεν έχεις πείρα δεν μπορείς να βγάλεις καλοψημένο ψωμί».
Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είναι δύσκολο το να επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού στην σημερινή εποχή, καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει στην χρήση του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και από ότι φαίνεται από την αυξημένη του πελατεία η επιλογή του αυτή τον έχει δικαιώσει.
«Όλα τα προϊόντα μας τα κάνουμε με προζύμι, όπως ακριβώς το έφτιαχναν και παλιά. Έχουμε 7-8 διαφορετικά είδη ψωμιού, ενώ τελευταία βγάζουμε και ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι (το γνωστό αλεύρι ΖΕΑΣ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή του ψωμιού) κάνουμε επίσης και επτάζυμα παξιμάδια. Όλα μας τα είδη τα ψήνουμε στον ξυλόφουρνο... κουλουράκια, τσουρεκάκια... όλα. Στους πελάτες αρέσει πολύ το ψωμί που ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εξυπηρετούμε εδώ την γειτονιά και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι» προσθέτει ο 50χρονος ιδιοκτήτης.
Μάλιστα ο κ. Αλεξανδράκης σκοπεύει να διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια τον παραδοσιακό του φούρνο, αφού ήδη έχει μάθει την τέχνη και τα μυστικά του καλού ψησίματος και στον γιο του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή και να αναλάβει την επιχείρηση. Έτσι ο παλιός πετρόχτιστος φούρνος των διακοσίων ετών θα συνεχίσει να ψήνει καθημερινά τα αρτοσκευάσματα και στο μέλλον και να πλημμυρίζει με την μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.
ΠΗΓΗ: rethnea.gr
Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κ. Γιώργου Αλεξανδράκη στέκει όρθιος παρά τα εκατοντάδες του χρόνια. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, σε πολέμους και περιόδους οικονομικής ένδειας ο πετρόχτιστος αυτός φούρνος έχει ψήσει αμέτρητα ψωμιά κι έχει «ταΐσει» χιλιάδες Ρεθεμνιώτες στο διάβα του χρόνου και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
Χτισμένος πριν από 200 χρόνια, ντυμένος όλος με πέτρα, χρησιμοποιεί το ξύλο για το ψήσιμο του ψωμιού, η μυρουδιά του οποίου μοσχοβολά σε όλα τα γύρω στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Στα χρόνια αυτά της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι έξι στον 50χρονο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο οποίος διατηρεί τον φούρνο με την παραδοσιακή του μορφή από το 1988.
Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Αλεξανδράκης ακόμη και οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής επιχείρησαν να τον καταστρέψουν. Μάταια όμως, ο φούρνος επιβίωσε και από τους Γερμανούς κατακτητές και βρίσκεται εν έτη 2014 όρθιος και σε πλήρη λειτουργία.
«Οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα, γιατί φαινόταν ο καπνός και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Ακόμη υπάρχει το σημάδι από την τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι από την οβίδα, ευτυχώς που έπεσε δίπλα και δεν έπεσε πάνω στον φούρνο» τονίζει ο 50χρονος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα ακολουθεί την ίδια διαδικασία τόσο για την παρασκευή του ψωμιού όσο και για το ψήσιμό του: «Ψήνουμε το ψωμί παραδοσιακά σε ξύλα όπως τα παλιά τα χρόνια. Ο φούρνος είναι όλος χτισμένος με πέτρα. Το ψήσιμο του ψωμιού είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο, γιατί γίνεται πάνω στην πέτρα με φυσικό τρόπο. Έτσι το ψωμί γίνεται πιο νόστιμο. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιείς παραδοσιακό φούρνο, γιατί δεν είναι όπως τους ηλεκτρικούς που οι θερμοκρασίες είναι στάνταρτ, εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά και πείρα. Αν δεν έχεις πείρα δεν μπορείς να βγάλεις καλοψημένο ψωμί».
Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είναι δύσκολο το να επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού στην σημερινή εποχή, καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει στην χρήση του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και από ότι φαίνεται από την αυξημένη του πελατεία η επιλογή του αυτή τον έχει δικαιώσει.
«Όλα τα προϊόντα μας τα κάνουμε με προζύμι, όπως ακριβώς το έφτιαχναν και παλιά. Έχουμε 7-8 διαφορετικά είδη ψωμιού, ενώ τελευταία βγάζουμε και ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι (το γνωστό αλεύρι ΖΕΑΣ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή του ψωμιού) κάνουμε επίσης και επτάζυμα παξιμάδια. Όλα μας τα είδη τα ψήνουμε στον ξυλόφουρνο... κουλουράκια, τσουρεκάκια... όλα. Στους πελάτες αρέσει πολύ το ψωμί που ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εξυπηρετούμε εδώ την γειτονιά και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι» προσθέτει ο 50χρονος ιδιοκτήτης.
Μάλιστα ο κ. Αλεξανδράκης σκοπεύει να διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια τον παραδοσιακό του φούρνο, αφού ήδη έχει μάθει την τέχνη και τα μυστικά του καλού ψησίματος και στον γιο του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή και να αναλάβει την επιχείρηση. Έτσι ο παλιός πετρόχτιστος φούρνος των διακοσίων ετών θα συνεχίσει να ψήνει καθημερινά τα αρτοσκευάσματα και στο μέλλον και να πλημμυρίζει με την μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.
ΠΗΓΗ: rethnea.gr
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Κυρ Νοε 17, 2024 6:14 pm από Admin
» Οι επιστήμονες άνοιξαν τελικά τον τάφο του Γολιάθ μετά από χιλιάδες χρόνια και ανακάλυψαν εξαιρετικά συγκλονιστικά μυστικά που έχουν αφήσει όλους πολύ μπερδεμένους.
Σαβ Νοε 16, 2024 8:19 pm από Admin
» Κτηματολόγιο: Τι θα γίνει με όσους δεν υποβάλουν δήλωση
Πεμ Οκτ 31, 2024 6:54 pm από Admin
» Κτηματολόγιο: Παράταση της προθεσμίας διορθώσεων, καταληκτική η ημερομηνία δηλώσεων
Δευ Οκτ 28, 2024 9:15 am από Admin
» Ακίνητα: Έτσι μετατρέπονται τα ακίνητα από “αγνώστου” ιδιοκτήτη σε “γνωστού”-Τι είπε ο Κυρανάκης για τις μεταβιβάσεις
Πεμ Οκτ 10, 2024 8:40 pm από Admin
» Σωτήρης Γκεκόπουλος:Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Τρι Αυγ 27, 2024 11:59 pm από Admin
» Φαράγγι Μύλων-Ρέθυμνο
Τετ Ιουν 26, 2024 8:52 pm από Admin
» Γκαρσόνια της Ευρώπης: Η Ελλάδα έγινε ακριβώς αυτό που είχαν «προφητέψει
Κυρ Ιουν 23, 2024 10:27 am από Admin
» «Στα κάγκελα» χιλιάδες επαγγελματίες για τα POS!
Τετ Ιουν 05, 2024 10:19 pm από Admin
» Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός ο τουρίστας στο Φαράγγι τον Μύλων
Τετ Ιουν 05, 2024 10:08 pm από Admin
» Εφορία: Θα σε ελέγχει ακόμα κι όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου – Δείτε τι κάνουν
Κυρ Ιουν 02, 2024 10:06 pm από Admin
» Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι αλλάζει στους μεγαλύτερους οδηγούς
Κυρ Μάης 12, 2024 10:18 pm από Admin
» Τι απέγινε ο Λάζαρος, αφού τον ανέστησε ο Χριστός
Κυρ Απρ 28, 2024 10:54 pm από Admin
» Τελεσίγραφο για σύνδεση ταμειακών και POS – Έρχονται πρόστιμα
Πεμ Φεβ 08, 2024 10:56 pm από Admin
» Ερευνα-σοκ! Ο αργός «θάνατος» του Ελληνα αγρότη με οργανωμένο σχέδιο
Τετ Φεβ 07, 2024 8:02 pm από Admin
» ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει
Πεμ Φεβ 01, 2024 11:42 am από Admin
» Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων (το λεξικό της μαγκιάς)
Δευ Ιαν 29, 2024 8:39 pm από Admin
» Έρχεται νέο σύστημα με αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία
Δευ Ιαν 22, 2024 2:40 pm από Admin
» Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Τρι Ιαν 16, 2024 7:03 pm από Admin
» Πώς θα βρείτε τα «χαμένα» σας ένσημα πριν το 2002
Πεμ Ιαν 11, 2024 8:24 pm από Admin
» Ο σεισμός-μαμούθ που ανύψωσε την Κρήτη και δημιούργησε τσουνάμι 12 μέτρων
Τρι Ιαν 02, 2024 8:52 pm από Admin
» Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με την πρωτοποριακή τεχνική της ρομποτική
Παρ Δεκ 29, 2023 8:41 pm από Admin
» Ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις
Πεμ Δεκ 28, 2023 9:38 pm από Admin
» Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι εισφορές τους το 2024 - Τα νέα ποσά
Τρι Δεκ 26, 2023 1:02 pm από Admin
» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;
Δευ Δεκ 25, 2023 9:36 pm από Admin
» Δερματικα προβληματα – μυκητιαση, αλλεργικη δερματιτιδα, ψωρα σκυλου
Δευ Δεκ 25, 2023 9:22 pm από Admin
» Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ) : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δευ Δεκ 25, 2023 9:17 pm από Admin
» 35Ν: Η κρητική τσικουδιά του Ηλία Μελισσουργού με όνομα και ποιότητα
Πεμ Δεκ 07, 2023 9:14 pm από Admin
» Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι
Πεμ Νοε 02, 2023 10:17 pm από Admin
» Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Πεμ Σεπ 28, 2023 11:39 pm από Admin