How to get to Mili Gorge Tavern in Rethymno by bus?
https://moovitapp.com/index/en/public_transit-Mili_Gorge_Tavern-Rethimno-site_131903692-5638?fbclid=IwY2xjawGl9p9leHRuA2FlbQIxMQABHYpdLIxA8yQcWLAE_jmNAHzPaFPlT4YWY6kyZY3-Z0YJ60WlZoJtiFRh7Q_aem_BCiAEl-_nWR4XN38a3corg
How to get to Mili Gorge Tavern in Rethymno by bus? |
Πρόσφατα Θέματα
Το Φαράγγι των Μύλων, μια εύκολη διαδρομή για την επόμενη εκδρομή σας!
Κάντε κλίκ στο παρακάτω link
RETHYMNO LIVE
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!
ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Mili-Gorge-Tavern
" />ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ «Στόχος μας η αύξηση της παραγωγής της Κρήτης»
Σελίδα 1 από 1
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ «Στόχος μας η αύξηση της παραγωγής της Κρήτης»
24/04/2015 της Ελπίδας Αριστείδου
• «Υπάρχει πρόταση προς όφελος των κτηνοτρόφων για τη χαρτογράφηση βοσκοτόπων», τόνισε • Υποστήριξε ότι το νησί δεν θα αδικηθεί από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ
Στην αύξηση της παραγωγής του νησιού στοχεύουν οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τόνισε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, που βρέθηκε στο Ρέθυμνο όπου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα του Νομού. Ο ίδιος απαντώντας στα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του Νομού ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ ότι η Κρήτη δεν θα αδικηθεί, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά τη σύγκλιση της ελαιοκαλλιέργειας με τις υπόλοιπες καλλιέργειες υπάρχει οικονομικό αντιστάθμισμα.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Τα προβλήματα στην Κρήτη είναι γνωστά. Είναι οι βοσκότοποι, είναι η νέα ΚΑΠ, είναι οι βιολογικές καλλιέργειες, είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, είναι η εφαρμογή του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας. Επ' αυτών εμείς οφείλουμε να πούμε ότι η εφαρμογή τους δεν θα αδικήσει τους Κρήτες αγρότες και αλιείς. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μπορεί να υπάρχει η σύγκλιση ως προς το θέμα των επιδοτήσεων με άλλες καλλιέργειες, αλλά δεν θα χαθούν τα χρήματα που υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, διότι υπάρχει το μέτρο της καύσης του κλαδέματος που δίνει 25 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στην επιδότηση την οποία παίρνουν.
Τα υπόλοιπα θέματα οφείλω να σας πω ότι θα τα προσεγγίσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες ή και σε περισσότερες περιπτώσεις όφελος για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την παραγωγή της χώρας μας μπροστά. Και ειδικά η Κρήτη που είναι ένα νησί παραγωγικό και εμείς αυτή την παραγωγή θα την ενισχύσουμε».
Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών, της αντιπεριφερειάρχη, περιφερειακών συμβούλων, των δημάρχων ή εκπροσώπων τους και αγροτοκτηνοτρόφων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και τα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα να χορηγηθούν από τα κατά τόπους Δασαρχεία για το ποιες εκτάσεις χαρακτηρίζονται βοσκήσιμες, προκειμένου να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να λάβουν επιδοτήσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς η προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Χαρίκλεια Καριολάκη, η οποία κατέστησε σαφές πως η υπηρεσία του Νομού που στελεχώνεται με τρεις δασοκόμους, είναι αδύνατο να μπορέσει να ελέγξει τις 10.000 αιτήσεις των κτηνοτρόφων. Υποστήριξε δε ότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό και ο φόρτος εργασίας για τρία άτομα τεράστιος και μάλιστα για ένα Νομό που είναι ο 2ος μεγαλύτερος κτηνοτροφικός της χώρας.
Τόνισε ωστόσο, ότι ενδεχομένως αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η Δασική Υπηρεσία να πιστοποιήσει ποιες είναι οι εκτάσεις στις οποίες απαγορεύεται η βόσκηση.
Μεταξύ άλλων η κυρία Καριολάκη ανέφερε: «Τα τρία άτομα που στελεχώνουν την υπηρεσία μας, θα πρέπει να ξεχάσουν όλα τα καθήκοντά τους και να ασχοληθούν με 10.000 κτηνοτρόφους, που δεν ξέρουμε πόσες εκτάσεις έχει ο καθένας και θα πρέπει να τις χαρακτηρίσουν για να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για το αν μπορούν να χαρακτηριστούν βοσκότοποι, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τις επιδοτήσεις τους. Αυτή την στιγμή είναι αδύνατον να δώσουμε εμείς αυτά τα δικαιολογητικά. Δεν γίνεται, πρέπει να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αυτές οι εκτάσεις να χαρτογραφηθούν και μετά να ξεκαθαριστούν.
Θέλουμε να βοηθήσουμε, αρκεί να έχουμε βοήθεια, όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο μέσα σε μισό χρόνο. Δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ποιές είναι οι εκτάσεις του δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαμε να τσεκάρουμε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η βόσκηση. Να κάνουμε δηλαδή τη χαρτογράφηση περιοχών και όχι ανά ιδιοκτήτη».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός, υποστήριξε: «Η προσέγγιση που κάνει το υπουργείο είναι μια προσέγγιση που θα βοηθήσει απολύτως στην επίλυση του προβλήματος αυτού και δεν θα αδικηθούν οι κτηνοτρόφοι. Το θέμα της ιδιοκτησίας είναι κάτι που απασχολεί πολύ τις βοσκήσιμες γαίες της Κρήτης, αλλά και σε αυτό υπάρχει πρόταση από το Δασαρχείο, πρόταση που έχει να κάνει με το να κρατείται υψηλή κυριότητα από το δημόσιο αλλά από την άλλη μεριά να υπάρχει η επικαρπία στον έλληνα κτηνοτρόφο».
Τι περιλαμβάνεται στο υπόμνημα της Αντιπεριφέρειας
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, παρέδωσε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό με τα προβλήματα του Νομού στο όποιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η έλλειψη κτηνιάτρου, η μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος Δακοκτονίας, ενώ ζητείται η στήριξη του υπουργείου για τη χρηματοδότηση της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα αναφέρεται: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας μας σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο: α) λειτουργούν περί τις 5.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης με καταγεγραμμένα στα μητρώα παραγωγών της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων1.532.590 αιγοπρόβατα, 652 βοοειδή, 27.733 χοίροι, 75.000 όρνιθες ωοπαραγωγής, 10.000 ορνίθια κρεοπαραγωγής, β) οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του νομού όπου απαιτείται υποχρεωτικά η παρουσία κτηνιάτρου είναι: 1 πτηνοσφαγείο-κονικλοσφαγείο, 2 σφαγεία αιγοπροβάτων, 2 σφαγεία χοίρων, 6 εργαστήρια τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, 7 εγκαταστάσεις αλλαντοποιείων, 35 τυροκομεία, 3 κέντρα συλλογής αυγών, 4 εγκαταστάσεις διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και 4 ψυκτικές αποθήκες.
Όπως γίνεται κατανοητό το υπάρχον προσωπικό, δηλαδή η μία και μοναδική κτηνίατρος, δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτήσεων σε κρεοσκοπικούς, υγειονομικούς, αστυκτηνιατρικούς και λοιπούς ελέγχους όλων των αναφερομένων εγκαταστάσεων, έλεγχο εξαγωγών, έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου και των ζωικών προϊόντων πρωτογενούς τομέα του νομού, εφαρμογή Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων διερεύνησης και καταστολής νοσημάτων των ζώων (π.χ. Μελιταίου, Φυματίωσης, Βρουκέλλωσης, Σαλμονέλας, πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων, Καταρροϊκού πυρετού, ιού του δυτικού Νείλου, πρόγραμμα ευζωίας κ.τ.λ), έλεγχο των καταστημάτων πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, έλεγχο μετακίνησης ζώντων ζώων, χορήγηση υγειονομικών πιστοποιητικών σφαγής ζώων, χορήγηση αδειών μετακίνησης ζώων κ.λπ. με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την απειλή αναστολής της λειτουργίας των σφαγείων και αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών κτηνοτρόφων και λοιπών συναλλασσόμενων πολιτών.
Προσωρινά θεωρείται επιβεβλημένη η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού ( Κτηνιάτρου, Τεχνολόγου Ζωικής Παραγωγής, χειριστή Ηλεκτρ. Υπολογιστή) έως να λειτουργήσει ο θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής. Μεγάλη χρονική καθυστέρηση παρατηρείται σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των Αγροπεριβαλλοντικών Προγραμμάτων, εξαιτίας του εξαιρετικά απαιτητικού μηχανογραφικού προγράμματος εντάξεων και πληρωμών, το οποίο στηρίζεται σε ασταθή βάση λειτουργίας της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, χωρίς υπαιτιότητα των παραγωγών δημιουργούνται προβλήματα επιβολής ποινών στους δικαιούχους του προγράμματος, μελλοντικών απεντάξεων αλλά και προβλεπόμενης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς από έτος σε έτος και χωρίς να το γνωρίζουν οι παραγωγοί δημιουργούνται αλλαγές στις χαρτογραφικές ενότητες με συνέπεια να προκύπτουν νέοι χαρτογραφικοί κωδικοί, που οδηγούν σε αναντιστοιχία αίτησης πληρωμής και ΑΕΕ.
Παρατηρούνται επίσης αρκετά προβλήματα καθυστέρησης έκδοσης Αδειών Εγκατάστασης Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων εξαιτίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Υγειονομικό, Τμήμα Περιβάλλοντος). Σημειώνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στην έκδοση των Αδειών Εγκατάστασης των παραγωγών, που είναι δικαιούχοι σε προγράμματα με χρονική δέσμευση έκδοσης της Άδειας (προγράμματα Νέων Γεωργών, Βιολ. Κτηνοτροφίας κ.λπ.), ενώ το σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται σε περίπου 7.000.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο σας από το Νοέμβριο του 2014 το «Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της διαχείρισης των προϊόντων του», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «Αξιοποίηση και αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, ούτως ώστε να αποτελέσει την πηγή της επιμόρφωσης για τον κτηνοτρόφο επαγγελματία και δυνατότητα χορήγησης πράσινου πιστοποιητικού». Έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου σας, η αξιοποίηση και αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», όπως έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης».
Τι ζητούν οι αγροτικοί φορείς
Στο υπόμνημά τους οι αγροτικοί φορείς του Νομού, ζήτησαν από τον υπουργό την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, την πληρωμή των προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας 2012-2013-2014, άμεση πληρωμή του άρθρου 68 για τα αιγοπρόβατα και επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, θέμα το οποίο τέθηκε και από την αντιπεριφερειάρχη, αλλά και από την προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας.
Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα βοσκοτόπια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέδωσαν στον υπουργό την απόφαση της παγκρήτιας συνάντησης της 1ης Απριλίου, με τις προτάσεις τους γα την αντιμετώπισή του.
Σγουρίδης: «Όχι στη λογική του χαβαλέ και των επιδοτήσεων»
O υφυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, βρέθηκε νωρίτερα χθες στα Χανιά, όπου σε σχετικές δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος για αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τονίζοντας πως η «Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η χώρα του χαβαλέ και της επιδότησης».
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του τόνισε: «Η Ελλάδα κάνει έναν αγώνα να αντέξει μέχρι τις 30 Ιουνίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία συμφωνίας. Πιστεύω ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είμαστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρομε, είμαι αισιόδοξος αλλά να ξέρετε ό,τι και αν συμβεί μετά τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα του χαβαλέ και της επιδότησης. Η Ελλάδα πρέπει να βγει στην παραγωγή, έχει τις δυνατότητες και το δυναμικό μας το ανθρώπινο είναι τέτοιο, που αν μπει μέσα στο σωστό δρόμο θα αποδώσει τα μέγιστα. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και από τις ομορφιές της».
http://www.rethnea.gr/
• «Υπάρχει πρόταση προς όφελος των κτηνοτρόφων για τη χαρτογράφηση βοσκοτόπων», τόνισε • Υποστήριξε ότι το νησί δεν θα αδικηθεί από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ
Στην αύξηση της παραγωγής του νησιού στοχεύουν οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τόνισε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, που βρέθηκε στο Ρέθυμνο όπου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα του Νομού. Ο ίδιος απαντώντας στα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του Νομού ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ ότι η Κρήτη δεν θα αδικηθεί, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά τη σύγκλιση της ελαιοκαλλιέργειας με τις υπόλοιπες καλλιέργειες υπάρχει οικονομικό αντιστάθμισμα.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Τα προβλήματα στην Κρήτη είναι γνωστά. Είναι οι βοσκότοποι, είναι η νέα ΚΑΠ, είναι οι βιολογικές καλλιέργειες, είναι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, είναι η εφαρμογή του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας. Επ' αυτών εμείς οφείλουμε να πούμε ότι η εφαρμογή τους δεν θα αδικήσει τους Κρήτες αγρότες και αλιείς. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μπορεί να υπάρχει η σύγκλιση ως προς το θέμα των επιδοτήσεων με άλλες καλλιέργειες, αλλά δεν θα χαθούν τα χρήματα που υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, διότι υπάρχει το μέτρο της καύσης του κλαδέματος που δίνει 25 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στην επιδότηση την οποία παίρνουν.
Τα υπόλοιπα θέματα οφείλω να σας πω ότι θα τα προσεγγίσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες ή και σε περισσότερες περιπτώσεις όφελος για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την παραγωγή της χώρας μας μπροστά. Και ειδικά η Κρήτη που είναι ένα νησί παραγωγικό και εμείς αυτή την παραγωγή θα την ενισχύσουμε».
Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών, της αντιπεριφερειάρχη, περιφερειακών συμβούλων, των δημάρχων ή εκπροσώπων τους και αγροτοκτηνοτρόφων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και τα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα να χορηγηθούν από τα κατά τόπους Δασαρχεία για το ποιες εκτάσεις χαρακτηρίζονται βοσκήσιμες, προκειμένου να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να λάβουν επιδοτήσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς η προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Χαρίκλεια Καριολάκη, η οποία κατέστησε σαφές πως η υπηρεσία του Νομού που στελεχώνεται με τρεις δασοκόμους, είναι αδύνατο να μπορέσει να ελέγξει τις 10.000 αιτήσεις των κτηνοτρόφων. Υποστήριξε δε ότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό και ο φόρτος εργασίας για τρία άτομα τεράστιος και μάλιστα για ένα Νομό που είναι ο 2ος μεγαλύτερος κτηνοτροφικός της χώρας.
Τόνισε ωστόσο, ότι ενδεχομένως αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η Δασική Υπηρεσία να πιστοποιήσει ποιες είναι οι εκτάσεις στις οποίες απαγορεύεται η βόσκηση.
Μεταξύ άλλων η κυρία Καριολάκη ανέφερε: «Τα τρία άτομα που στελεχώνουν την υπηρεσία μας, θα πρέπει να ξεχάσουν όλα τα καθήκοντά τους και να ασχοληθούν με 10.000 κτηνοτρόφους, που δεν ξέρουμε πόσες εκτάσεις έχει ο καθένας και θα πρέπει να τις χαρακτηρίσουν για να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για το αν μπορούν να χαρακτηριστούν βοσκότοποι, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τις επιδοτήσεις τους. Αυτή την στιγμή είναι αδύνατον να δώσουμε εμείς αυτά τα δικαιολογητικά. Δεν γίνεται, πρέπει να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αυτές οι εκτάσεις να χαρτογραφηθούν και μετά να ξεκαθαριστούν.
Θέλουμε να βοηθήσουμε, αρκεί να έχουμε βοήθεια, όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο μέσα σε μισό χρόνο. Δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ποιές είναι οι εκτάσεις του δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαμε να τσεκάρουμε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η βόσκηση. Να κάνουμε δηλαδή τη χαρτογράφηση περιοχών και όχι ανά ιδιοκτήτη».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός, υποστήριξε: «Η προσέγγιση που κάνει το υπουργείο είναι μια προσέγγιση που θα βοηθήσει απολύτως στην επίλυση του προβλήματος αυτού και δεν θα αδικηθούν οι κτηνοτρόφοι. Το θέμα της ιδιοκτησίας είναι κάτι που απασχολεί πολύ τις βοσκήσιμες γαίες της Κρήτης, αλλά και σε αυτό υπάρχει πρόταση από το Δασαρχείο, πρόταση που έχει να κάνει με το να κρατείται υψηλή κυριότητα από το δημόσιο αλλά από την άλλη μεριά να υπάρχει η επικαρπία στον έλληνα κτηνοτρόφο».
Τι περιλαμβάνεται στο υπόμνημα της Αντιπεριφέρειας
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, παρέδωσε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό με τα προβλήματα του Νομού στο όποιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η έλλειψη κτηνιάτρου, η μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος Δακοκτονίας, ενώ ζητείται η στήριξη του υπουργείου για τη χρηματοδότηση της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα αναφέρεται: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας μας σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο: α) λειτουργούν περί τις 5.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης με καταγεγραμμένα στα μητρώα παραγωγών της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων1.532.590 αιγοπρόβατα, 652 βοοειδή, 27.733 χοίροι, 75.000 όρνιθες ωοπαραγωγής, 10.000 ορνίθια κρεοπαραγωγής, β) οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του νομού όπου απαιτείται υποχρεωτικά η παρουσία κτηνιάτρου είναι: 1 πτηνοσφαγείο-κονικλοσφαγείο, 2 σφαγεία αιγοπροβάτων, 2 σφαγεία χοίρων, 6 εργαστήρια τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, 7 εγκαταστάσεις αλλαντοποιείων, 35 τυροκομεία, 3 κέντρα συλλογής αυγών, 4 εγκαταστάσεις διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και 4 ψυκτικές αποθήκες.
Όπως γίνεται κατανοητό το υπάρχον προσωπικό, δηλαδή η μία και μοναδική κτηνίατρος, δεν επαρκεί για την κάλυψη των απαιτήσεων σε κρεοσκοπικούς, υγειονομικούς, αστυκτηνιατρικούς και λοιπούς ελέγχους όλων των αναφερομένων εγκαταστάσεων, έλεγχο εξαγωγών, έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου και των ζωικών προϊόντων πρωτογενούς τομέα του νομού, εφαρμογή Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων διερεύνησης και καταστολής νοσημάτων των ζώων (π.χ. Μελιταίου, Φυματίωσης, Βρουκέλλωσης, Σαλμονέλας, πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων, Καταρροϊκού πυρετού, ιού του δυτικού Νείλου, πρόγραμμα ευζωίας κ.τ.λ), έλεγχο των καταστημάτων πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, έλεγχο μετακίνησης ζώντων ζώων, χορήγηση υγειονομικών πιστοποιητικών σφαγής ζώων, χορήγηση αδειών μετακίνησης ζώων κ.λπ. με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την απειλή αναστολής της λειτουργίας των σφαγείων και αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών κτηνοτρόφων και λοιπών συναλλασσόμενων πολιτών.
Προσωρινά θεωρείται επιβεβλημένη η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού ( Κτηνιάτρου, Τεχνολόγου Ζωικής Παραγωγής, χειριστή Ηλεκτρ. Υπολογιστή) έως να λειτουργήσει ο θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής. Μεγάλη χρονική καθυστέρηση παρατηρείται σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των Αγροπεριβαλλοντικών Προγραμμάτων, εξαιτίας του εξαιρετικά απαιτητικού μηχανογραφικού προγράμματος εντάξεων και πληρωμών, το οποίο στηρίζεται σε ασταθή βάση λειτουργίας της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, χωρίς υπαιτιότητα των παραγωγών δημιουργούνται προβλήματα επιβολής ποινών στους δικαιούχους του προγράμματος, μελλοντικών απεντάξεων αλλά και προβλεπόμενης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς από έτος σε έτος και χωρίς να το γνωρίζουν οι παραγωγοί δημιουργούνται αλλαγές στις χαρτογραφικές ενότητες με συνέπεια να προκύπτουν νέοι χαρτογραφικοί κωδικοί, που οδηγούν σε αναντιστοιχία αίτησης πληρωμής και ΑΕΕ.
Παρατηρούνται επίσης αρκετά προβλήματα καθυστέρησης έκδοσης Αδειών Εγκατάστασης Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων εξαιτίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Υγειονομικό, Τμήμα Περιβάλλοντος). Σημειώνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στην έκδοση των Αδειών Εγκατάστασης των παραγωγών, που είναι δικαιούχοι σε προγράμματα με χρονική δέσμευση έκδοσης της Άδειας (προγράμματα Νέων Γεωργών, Βιολ. Κτηνοτροφίας κ.λπ.), ενώ το σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται σε περίπου 7.000.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο σας από το Νοέμβριο του 2014 το «Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της διαχείρισης των προϊόντων του», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «Αξιοποίηση και αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, ούτως ώστε να αποτελέσει την πηγή της επιμόρφωσης για τον κτηνοτρόφο επαγγελματία και δυνατότητα χορήγησης πράσινου πιστοποιητικού». Έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου σας, η αξιοποίηση και αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», όπως έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης».
Τι ζητούν οι αγροτικοί φορείς
Στο υπόμνημά τους οι αγροτικοί φορείς του Νομού, ζήτησαν από τον υπουργό την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, την πληρωμή των προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας 2012-2013-2014, άμεση πληρωμή του άρθρου 68 για τα αιγοπρόβατα και επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, θέμα το οποίο τέθηκε και από την αντιπεριφερειάρχη, αλλά και από την προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας.
Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα βοσκοτόπια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέδωσαν στον υπουργό την απόφαση της παγκρήτιας συνάντησης της 1ης Απριλίου, με τις προτάσεις τους γα την αντιμετώπισή του.
Σγουρίδης: «Όχι στη λογική του χαβαλέ και των επιδοτήσεων»
O υφυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, βρέθηκε νωρίτερα χθες στα Χανιά, όπου σε σχετικές δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος για αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τονίζοντας πως η «Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η χώρα του χαβαλέ και της επιδότησης».
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του τόνισε: «Η Ελλάδα κάνει έναν αγώνα να αντέξει μέχρι τις 30 Ιουνίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία συμφωνίας. Πιστεύω ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είμαστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρομε, είμαι αισιόδοξος αλλά να ξέρετε ό,τι και αν συμβεί μετά τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα του χαβαλέ και της επιδότησης. Η Ελλάδα πρέπει να βγει στην παραγωγή, έχει τις δυνατότητες και το δυναμικό μας το ανθρώπινο είναι τέτοιο, που αν μπει μέσα στο σωστό δρόμο θα αποδώσει τα μέγιστα. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και από τις ομορφιές της».
http://www.rethnea.gr/
Παρόμοια θέματα
» Διαβεβαιώσεις για τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗ
» Ρέθυμνο: Η Αυθεντική Ψυχή της Κρήτης
» Ρέθυμνο: Η Αυθεντική Ψυχή της Κρήτης
» Στο Ρέθυμνο η Τουριστική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
» Στο Ρέθυμνο δημιουργείται το πρώτο υδατοδρόμιο της Κρήτης
» Ρέθυμνο: Η Αυθεντική Ψυχή της Κρήτης
» Ρέθυμνο: Η Αυθεντική Ψυχή της Κρήτης
» Στο Ρέθυμνο η Τουριστική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
» Στο Ρέθυμνο δημιουργείται το πρώτο υδατοδρόμιο της Κρήτης
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Κυρ Νοε 17, 2024 6:14 pm από Admin
» Οι επιστήμονες άνοιξαν τελικά τον τάφο του Γολιάθ μετά από χιλιάδες χρόνια και ανακάλυψαν εξαιρετικά συγκλονιστικά μυστικά που έχουν αφήσει όλους πολύ μπερδεμένους.
Σαβ Νοε 16, 2024 8:19 pm από Admin
» Κτηματολόγιο: Τι θα γίνει με όσους δεν υποβάλουν δήλωση
Πεμ Οκτ 31, 2024 6:54 pm από Admin
» Κτηματολόγιο: Παράταση της προθεσμίας διορθώσεων, καταληκτική η ημερομηνία δηλώσεων
Δευ Οκτ 28, 2024 9:15 am από Admin
» Ακίνητα: Έτσι μετατρέπονται τα ακίνητα από “αγνώστου” ιδιοκτήτη σε “γνωστού”-Τι είπε ο Κυρανάκης για τις μεταβιβάσεις
Πεμ Οκτ 10, 2024 8:40 pm από Admin
» Σωτήρης Γκεκόπουλος:Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Τρι Αυγ 27, 2024 11:59 pm από Admin
» Φαράγγι Μύλων-Ρέθυμνο
Τετ Ιουν 26, 2024 8:52 pm από Admin
» Γκαρσόνια της Ευρώπης: Η Ελλάδα έγινε ακριβώς αυτό που είχαν «προφητέψει
Κυρ Ιουν 23, 2024 10:27 am από Admin
» «Στα κάγκελα» χιλιάδες επαγγελματίες για τα POS!
Τετ Ιουν 05, 2024 10:19 pm από Admin
» Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός ο τουρίστας στο Φαράγγι τον Μύλων
Τετ Ιουν 05, 2024 10:08 pm από Admin
» Εφορία: Θα σε ελέγχει ακόμα κι όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου – Δείτε τι κάνουν
Κυρ Ιουν 02, 2024 10:06 pm από Admin
» Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι αλλάζει στους μεγαλύτερους οδηγούς
Κυρ Μάης 12, 2024 10:18 pm από Admin
» Τι απέγινε ο Λάζαρος, αφού τον ανέστησε ο Χριστός
Κυρ Απρ 28, 2024 10:54 pm από Admin
» Τελεσίγραφο για σύνδεση ταμειακών και POS – Έρχονται πρόστιμα
Πεμ Φεβ 08, 2024 10:56 pm από Admin
» Ερευνα-σοκ! Ο αργός «θάνατος» του Ελληνα αγρότη με οργανωμένο σχέδιο
Τετ Φεβ 07, 2024 8:02 pm από Admin
» ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει
Πεμ Φεβ 01, 2024 11:42 am από Admin
» Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων (το λεξικό της μαγκιάς)
Δευ Ιαν 29, 2024 8:39 pm από Admin
» Έρχεται νέο σύστημα με αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία
Δευ Ιαν 22, 2024 2:40 pm από Admin
» Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Τρι Ιαν 16, 2024 7:03 pm από Admin
» Πώς θα βρείτε τα «χαμένα» σας ένσημα πριν το 2002
Πεμ Ιαν 11, 2024 8:24 pm από Admin
» Ο σεισμός-μαμούθ που ανύψωσε την Κρήτη και δημιούργησε τσουνάμι 12 μέτρων
Τρι Ιαν 02, 2024 8:52 pm από Admin
» Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με την πρωτοποριακή τεχνική της ρομποτική
Παρ Δεκ 29, 2023 8:41 pm από Admin
» Ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις
Πεμ Δεκ 28, 2023 9:38 pm από Admin
» Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι εισφορές τους το 2024 - Τα νέα ποσά
Τρι Δεκ 26, 2023 1:02 pm από Admin
» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;
Δευ Δεκ 25, 2023 9:36 pm από Admin
» Δερματικα προβληματα – μυκητιαση, αλλεργικη δερματιτιδα, ψωρα σκυλου
Δευ Δεκ 25, 2023 9:22 pm από Admin
» Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ) : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δευ Δεκ 25, 2023 9:17 pm από Admin
» 35Ν: Η κρητική τσικουδιά του Ηλία Μελισσουργού με όνομα και ποιότητα
Πεμ Δεκ 07, 2023 9:14 pm από Admin
» Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι
Πεμ Νοε 02, 2023 10:17 pm από Admin
» Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Πεμ Σεπ 28, 2023 11:39 pm από Admin