Το Φαράγγι των Μύλων, μια εύκολη διαδρομή για την επόμενη εκδρομή σας!
Κάντε κλίκ στο παρακάτω link
Πρόσφατα Θέματα
RETHYMNO LIVE
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!
ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Σελίδα 1 από 1
Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
28.09.2023
Η βερτιτσιλίωση της ελιάς θεωρείται μια αναδυόμενη ασθένεια και στην Ιταλία, που χαρακτηρίζεται από έναν παθογόνο μύκητα που ονομάζεται Verticillium dhaliae, ο οποίος διεισδύει μέσα από τις ρίζες του ελαιώνα και για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Με την καθίζηση στα λεμφικά αγγεία, εκδηλώνεται με τοπική ή εκτεταμένη ξήρανση, επηρεάζοντας τα φύλλα (που παραμένουν έντονα προσκολλημένα στο φυτό) και τα κλαδιά, αλλά και τα ανθικά όργανα, οδηγώντας ακόμη και σε νεαρότερα δέντρα στο θάνατο του φυτό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η είδηση ότι ένα ερευνητικό κέντρο και δύο πανεπιστήμια της Ανδαλουσίας (αυτό της Κόρδοβα και της Χαέν) απέκτησαν τρεις νέες ποικιλίες που εξασφαλίζουν καλής ποιότητας παραγωγή ελαιολάδου, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τη βερτισιλίωση.
Πρόκειται για νέες ποικιλίες που προέρχονται από τη φυσική διασταύρωση του Frantoio και της Κορωνέικης αφενός, ποικιλίες ανθεκτικές στον μύκητα, με Arbosana , ποικιλία μεγάλης παραγωγής αλλά επιρρεπείς σε μολύνσεις. Οι επιλεγμένοι γονότυποι – που ονομάζονται “ FrxAr_5″, “FrxAr_6” και “KorOp_48 ” – εξήγησαν οι ερευνητές, αποδεικνύοντας ότι κληρονομούν την ανοχή και την αντοχή στον μύκητα V. dahliae, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ιδανικούς υποψήφιους για να αναπτύξουν νέες διασταυρώσεις μεταξύ τους και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικές και παραγωγικές καλλιέργειες, αναφέρει το olivonews.
Οι ποικιλίες που αναφέρονται έχουν ήδη καταχωριστεί στο Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών για χρήση σε νέες φυτείες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και στην Ισπανία: το 2022, το Δίκτυο Φυτοϋγειονομικής Προειδοποίησης και Πληροφοριών (RAIF) ποσοτικοποίησε τη μόλυνση από αυτό μύκητας στα χωράφια της Ανδαλουσίας από το 2,9% των δέντρων στην Κόρδοβα έως το 88,9% στην Ουέλβα. Αυτό οφείλεται στην καλλιέργεια ιδιαίτερα ευαίσθητων ποικιλιών όπως το Picual και στην υιοθέτηση συστημάτων εντατικής ή πολύ υψηλής πυκνότητας όπου η άρδευση δημιουργεί φιλόξενες συνθήκες για το παθογόνο και βέλτιστες για την εξάπλωσή του στο έδαφος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, στην ιβηρική χώρα οι ποικιλίες που συνήθως συναντώνται λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους και της σταθερής κανονικότητας στην απόκτηση λαδιού είναι οι Picual, Arbequina, Hojiblanca και Cornicabra. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εισαχθεί και άλλα ξένα όπως η ιταλική Frantoio και η ελληνική Κορωνέικη που είναι ανθεκτικές στη νόσο και συγκεκριμένα η πρώτη.
Η εύρεση μιας νέας ποικιλίας που συνδυάζει όλες αυτές τις ιδιότητες είναι ο στόχος των ερευνητών που διερευνούν τους αμυντικούς μηχανισμούς και τα γονίδια που συνδέονται με την παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαίου για να επιτύχουν τη βελτίωση του είδους. Για να γίνει αυτό, εντοπίζουν και χαρακτηρίζουν τα πλεονεκτήματα κάθε ποικιλίας και επιλέγουν εκείνα που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά για διασταύρωση. Στη συνέχεια συλλέγουν τη γύρη από ένα από αυτά και πραγματοποιούν την τεχνική που ονομάζεται κλασική επικονίαση με απευθείας διασταύρωση . Με αυτό τον τρόπο οι νέοι σπόροι θα έχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς και θα γεννηθούν με τα αντίστοιχα οφέλη τους.
Το αποτέλεσμα που προέκυψε σε αυτή την εργασία καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι είναι δυνατό να αποκτηθούν νέες ποικιλίες που αντιστέκονται στην ασθένεια και διατηρούν υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και ποιότητας του ελαιολάδου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτές τις νέες επιλογές σε συνεργασία με αγρότες για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με διαφορετικά συστήματα, για να επιβεβαιώσουν τις αγρονομικές αξίες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική τους εφαρμογή.
https://agronewsbomb.gr
Η βερτιτσιλίωση της ελιάς θεωρείται μια αναδυόμενη ασθένεια και στην Ιταλία, που χαρακτηρίζεται από έναν παθογόνο μύκητα που ονομάζεται Verticillium dhaliae, ο οποίος διεισδύει μέσα από τις ρίζες του ελαιώνα και για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Με την καθίζηση στα λεμφικά αγγεία, εκδηλώνεται με τοπική ή εκτεταμένη ξήρανση, επηρεάζοντας τα φύλλα (που παραμένουν έντονα προσκολλημένα στο φυτό) και τα κλαδιά, αλλά και τα ανθικά όργανα, οδηγώντας ακόμη και σε νεαρότερα δέντρα στο θάνατο του φυτό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η είδηση ότι ένα ερευνητικό κέντρο και δύο πανεπιστήμια της Ανδαλουσίας (αυτό της Κόρδοβα και της Χαέν) απέκτησαν τρεις νέες ποικιλίες που εξασφαλίζουν καλής ποιότητας παραγωγή ελαιολάδου, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τη βερτισιλίωση.
Πρόκειται για νέες ποικιλίες που προέρχονται από τη φυσική διασταύρωση του Frantoio και της Κορωνέικης αφενός, ποικιλίες ανθεκτικές στον μύκητα, με Arbosana , ποικιλία μεγάλης παραγωγής αλλά επιρρεπείς σε μολύνσεις. Οι επιλεγμένοι γονότυποι – που ονομάζονται “ FrxAr_5″, “FrxAr_6” και “KorOp_48 ” – εξήγησαν οι ερευνητές, αποδεικνύοντας ότι κληρονομούν την ανοχή και την αντοχή στον μύκητα V. dahliae, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ιδανικούς υποψήφιους για να αναπτύξουν νέες διασταυρώσεις μεταξύ τους και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικές και παραγωγικές καλλιέργειες, αναφέρει το olivonews.
Οι ποικιλίες που αναφέρονται έχουν ήδη καταχωριστεί στο Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών για χρήση σε νέες φυτείες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και στην Ισπανία: το 2022, το Δίκτυο Φυτοϋγειονομικής Προειδοποίησης και Πληροφοριών (RAIF) ποσοτικοποίησε τη μόλυνση από αυτό μύκητας στα χωράφια της Ανδαλουσίας από το 2,9% των δέντρων στην Κόρδοβα έως το 88,9% στην Ουέλβα. Αυτό οφείλεται στην καλλιέργεια ιδιαίτερα ευαίσθητων ποικιλιών όπως το Picual και στην υιοθέτηση συστημάτων εντατικής ή πολύ υψηλής πυκνότητας όπου η άρδευση δημιουργεί φιλόξενες συνθήκες για το παθογόνο και βέλτιστες για την εξάπλωσή του στο έδαφος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, στην ιβηρική χώρα οι ποικιλίες που συνήθως συναντώνται λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους και της σταθερής κανονικότητας στην απόκτηση λαδιού είναι οι Picual, Arbequina, Hojiblanca και Cornicabra. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εισαχθεί και άλλα ξένα όπως η ιταλική Frantoio και η ελληνική Κορωνέικη που είναι ανθεκτικές στη νόσο και συγκεκριμένα η πρώτη.
Η εύρεση μιας νέας ποικιλίας που συνδυάζει όλες αυτές τις ιδιότητες είναι ο στόχος των ερευνητών που διερευνούν τους αμυντικούς μηχανισμούς και τα γονίδια που συνδέονται με την παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαίου για να επιτύχουν τη βελτίωση του είδους. Για να γίνει αυτό, εντοπίζουν και χαρακτηρίζουν τα πλεονεκτήματα κάθε ποικιλίας και επιλέγουν εκείνα που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά για διασταύρωση. Στη συνέχεια συλλέγουν τη γύρη από ένα από αυτά και πραγματοποιούν την τεχνική που ονομάζεται κλασική επικονίαση με απευθείας διασταύρωση . Με αυτό τον τρόπο οι νέοι σπόροι θα έχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς και θα γεννηθούν με τα αντίστοιχα οφέλη τους.
Το αποτέλεσμα που προέκυψε σε αυτή την εργασία καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι είναι δυνατό να αποκτηθούν νέες ποικιλίες που αντιστέκονται στην ασθένεια και διατηρούν υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και ποιότητας του ελαιολάδου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτές τις νέες επιλογές σε συνεργασία με αγρότες για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με διαφορετικά συστήματα, για να επιβεβαιώσουν τις αγρονομικές αξίες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική τους εφαρμογή.
https://agronewsbomb.gr
Παρόμοια θέματα
» Πάνος Καμμένος : Θα συγκροτηθούν τρεις ΜΟΜΑ
» «Με ενοχλούν τρεις εισπρακτικές για μια οφειλή. Πώς θα αμυνθώ;»
» Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον ΕΝΦΙΑ - Τρεις περιπτώσεις προσφυγών
» 5 νέες σημαντικές μελέτες για την κάνναβη
» Έως 20.000 ευρώ για νέες επιχειρήσεις εκτός της γεωργίας
» «Με ενοχλούν τρεις εισπρακτικές για μια οφειλή. Πώς θα αμυνθώ;»
» Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον ΕΝΦΙΑ - Τρεις περιπτώσεις προσφυγών
» 5 νέες σημαντικές μελέτες για την κάνναβη
» Έως 20.000 ευρώ για νέες επιχειρήσεις εκτός της γεωργίας
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Πεμ Φεβ 08, 2024 10:56 pm από Admin
» Ερευνα-σοκ! Ο αργός «θάνατος» του Ελληνα αγρότη με οργανωμένο σχέδιο
Τετ Φεβ 07, 2024 8:02 pm από Admin
» ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει
Πεμ Φεβ 01, 2024 11:42 am από Admin
» Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων (το λεξικό της μαγκιάς)
Δευ Ιαν 29, 2024 8:39 pm από Admin
» Έρχεται νέο σύστημα με αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία
Δευ Ιαν 22, 2024 2:40 pm από Admin
» Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Τρι Ιαν 16, 2024 7:03 pm από Admin
» Πώς θα βρείτε τα «χαμένα» σας ένσημα πριν το 2002
Πεμ Ιαν 11, 2024 8:24 pm από Admin
» Ο σεισμός-μαμούθ που ανύψωσε την Κρήτη και δημιούργησε τσουνάμι 12 μέτρων
Τρι Ιαν 02, 2024 8:52 pm από Admin
» Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με την πρωτοποριακή τεχνική της ρομποτική
Παρ Δεκ 29, 2023 8:41 pm από Admin
» Ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις
Πεμ Δεκ 28, 2023 9:38 pm από Admin
» Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι εισφορές τους το 2024 - Τα νέα ποσά
Τρι Δεκ 26, 2023 1:02 pm από Admin
» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;
Δευ Δεκ 25, 2023 9:36 pm από Admin
» Δερματικα προβληματα – μυκητιαση, αλλεργικη δερματιτιδα, ψωρα σκυλου
Δευ Δεκ 25, 2023 9:22 pm από Admin
» Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ) : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δευ Δεκ 25, 2023 9:17 pm από Admin
» 35Ν: Η κρητική τσικουδιά του Ηλία Μελισσουργού με όνομα και ποιότητα
Πεμ Δεκ 07, 2023 9:14 pm από Admin
» Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι
Πεμ Νοε 02, 2023 10:17 pm από Admin
» Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Πεμ Σεπ 28, 2023 11:39 pm από Admin
» Νέα απόφαση του ΣτΕ βγάζει οριστικά εκτός δασικών χαρτών 7 εκατ. στρέμματα
Παρ Μάης 05, 2023 11:15 pm από Admin
» Ανοίγει η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Τρι Μάης 02, 2023 10:06 pm από Admin
» Πενταετής παραγραφή για τα χρέη στους ΟΤΑ
Παρ Απρ 14, 2023 9:35 pm από Admin
» ΕΣΠΑ: Τα 3 προγράμματα για να επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα
Τετ Μαρ 29, 2023 12:20 pm από Admin
» «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Βγήκε ο οδηγός του προγράμματος-Δικαιούχοι και προύποθέσεις (έγγραφο)
Πεμ Μαρ 23, 2023 11:54 pm από Admin
» Πως να φτιάξω μόνος μου θειασβέστιο;
Κυρ Φεβ 19, 2023 7:37 pm από Admin
» Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές!
Τρι Νοε 15, 2022 8:13 pm από Admin
» Επιστήμονες από την Κρήτη ρίχνουν φως σε βακτήριο που πλήττει καλλιέργειες, όπως την ελιά και το αμπέλ
Τρι Φεβ 08, 2022 12:00 pm από Admin
» Νομοπαρασκευαστική για τα κληροτεμάχια
Παρ Ιαν 21, 2022 9:00 pm από Admin
» Πες μου πού είναι το χωράφι σου, να σου πω τι θα φυτέψεις
Τρι Ιαν 04, 2022 7:05 pm από Admin
» Κρητικά λουκάνικα ξιδάτα
Παρ Δεκ 24, 2021 8:39 pm από Admin
» Ντουκιάνι: Ο ιερός χώρος των παλιών Κρητικών
Κυρ Νοε 14, 2021 8:47 pm από Admin
» Το μπόλιασμα (κέντρωμα) των δέντρων. Οι τρόποι και πότε γίνεται
Κυρ Οκτ 24, 2021 9:33 am από Admin