Rethymno Web News


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Rethymno Web News
Rethymno Web News
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Το Φαράγγι των Μύλων, μια εύκολη διαδρομή για την επόμενη εκδρομή σας!
Κάντε κλίκ στο παρακάτω link

Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  2018-010

Πρόσφατα Θέματα
»  Τελεσίγραφο για σύνδεση ταμειακών και POS – Έρχονται πρόστιμα
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Φεβ 08, 2024 10:56 pm από Admin

» Ερευνα-σοκ! Ο αργός «θάνατος» του Ελληνα αγρότη με οργανωμένο σχέδιο
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤετ Φεβ 07, 2024 8:02 pm από Admin

» ΦΠΑ: Έρχεται η αυτόματη επιστροφή – Ποιους αφορά – Πότε θα ξεκινήσει
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Φεβ 01, 2024 11:42 am από Admin

» Η γλώσσα των κουτσαβάκηδων (το λεξικό της μαγκιάς)
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΔευ Ιαν 29, 2024 8:39 pm από Admin

» Έρχεται νέο σύστημα με αυτόματες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για χρέη στην εφορία
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΔευ Ιαν 22, 2024 2:40 pm από Admin

» Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Ιαν 16, 2024 7:03 pm από Admin

» Πώς θα βρείτε τα «χαμένα» σας ένσημα πριν το 2002
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Ιαν 11, 2024 8:24 pm από Admin

» Ο σεισμός-μαμούθ που ανύψωσε την Κρήτη και δημιούργησε τσουνάμι 12 μέτρων
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Ιαν 02, 2024 8:52 pm από Admin

» Για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με την πρωτοποριακή τεχνική της ρομποτική
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠαρ Δεκ 29, 2023 8:41 pm από Admin

» Ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου – Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Δεκ 28, 2023 9:38 pm από Admin

» Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι εισφορές τους το 2024 - Τα νέα ποσά
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Δεκ 26, 2023 1:02 pm από Admin

» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΟΥΜΕ;
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΔευ Δεκ 25, 2023 9:36 pm από Admin

» Δερματικα προβληματα – μυκητιαση, αλλεργικη δερματιτιδα, ψωρα σκυλου
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΔευ Δεκ 25, 2023 9:22 pm από Admin

» Λεϊσμανίωση (Καλαζάρ) : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΔευ Δεκ 25, 2023 9:17 pm από Admin

» 35Ν: Η κρητική τσικουδιά του Ηλία Μελισσουργού με όνομα και ποιότητα
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Δεκ 07, 2023 9:14 pm από Admin

» Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Νοε 02, 2023 10:17 pm από Admin

» Τρεις νέες – τούρμπο ποικιλίες ελιάς με αντοχή στην βερτιτσιλίωση
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Σεπ 28, 2023 11:39 pm από Admin

» Νέα απόφαση του ΣτΕ βγάζει οριστικά εκτός δασικών χαρτών 7 εκατ. στρέμματα
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠαρ Μάης 05, 2023 11:15 pm από Admin

» Ανοίγει η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Μάης 02, 2023 10:06 pm από Admin

» Πενταετής παραγραφή για τα χρέη στους ΟΤΑ
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠαρ Απρ 14, 2023 9:35 pm από Admin

» ΕΣΠΑ: Τα 3 προγράμματα για να επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤετ Μαρ 29, 2023 12:20 pm από Admin

» «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Βγήκε ο οδηγός του προγράμματος-Δικαιούχοι και προύποθέσεις (έγγραφο)
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠεμ Μαρ 23, 2023 11:54 pm από Admin

»  Πως να φτιάξω μόνος μου θειασβέστιο;
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΚυρ Φεβ 19, 2023 7:37 pm από Admin

» Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές!
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Νοε 15, 2022 8:13 pm από Admin

»  Επιστήμονες από την Κρήτη ρίχνουν φως σε βακτήριο που πλήττει καλλιέργειες, όπως την ελιά και το αμπέλ
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Φεβ 08, 2022 12:00 pm από Admin

» Νομοπαρασκευαστική για τα κληροτεμάχια
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠαρ Ιαν 21, 2022 9:00 pm από Admin

» Πες μου πού είναι το χωράφι σου, να σου πω τι θα φυτέψεις
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΤρι Ιαν 04, 2022 7:05 pm από Admin

» Κρητικά λουκάνικα ξιδάτα
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΠαρ Δεκ 24, 2021 8:39 pm από Admin

» Ντουκιάνι: Ο ιερός χώρος των παλιών Κρητικών
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΚυρ Νοε 14, 2021 8:47 pm από Admin

» Το μπόλιασμα (κέντρωμα) των δέντρων. Οι τρόποι και πότε γίνεται
Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  I_icon_minitimeΚυρ Οκτ 24, 2021 9:33 am από Admin

RETHYMNO LIVE
ΕΛΛΗΝΑΣ... Ο ΑΕΤΟΣ!

ΡΕΘΥΜΝΟ
Crete-Guns
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Οι ξενες επεμβασεις στην Ελλαδα 1821-1974

Ο τίτλος μου περιεχόμενα σελίδας
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Mili-Gorge-Tavern

Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο

Πήγαινε κάτω

Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  Empty Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο

Δημοσίευση από Admin Σαβ Νοε 01, 2014 11:19 am

01.11.2014

Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  Cd7d775092ae084e621e2800037549e2_XL

Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κ. Γιώργου Αλεξανδράκη στέκει όρθιος παρά τα εκατοντάδες του χρόνια. Σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, σε πολέμους και περιόδους οικονομικής ένδειας ο πετρόχτιστος αυτός φούρνος έχει ψήσει αμέτρητα ψωμιά κι έχει «ταΐσει» χιλιάδες Ρεθεμνιώτες στο διάβα του χρόνου και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Χτισμένος πριν από 200 χρόνια, ντυμένος όλος με πέτρα, χρησιμοποιεί το ξύλο για το ψήσιμο του ψωμιού, η μυρουδιά του οποίου μοσχοβολά σε όλα τα γύρω στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Στα χρόνια αυτά της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι έξι στον 50χρονο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο οποίος διατηρεί τον φούρνο με την παραδοσιακή του μορφή από το 1988.

Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Αλεξανδράκης ακόμη και οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής επιχείρησαν να τον καταστρέψουν. Μάταια όμως, ο φούρνος επιβίωσε και από τους Γερμανούς κατακτητές και βρίσκεται εν έτη 2014 όρθιος και σε πλήρη λειτουργία.

«Οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα, γιατί φαινόταν ο καπνός και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Ακόμη υπάρχει το σημάδι από την τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι από την οβίδα, ευτυχώς που έπεσε δίπλα και δεν έπεσε πάνω στον φούρνο» τονίζει ο 50χρονος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα ακολουθεί την ίδια διαδικασία τόσο για την παρασκευή του ψωμιού όσο και για το ψήσιμό του: «Ψήνουμε το ψωμί παραδοσιακά σε ξύλα όπως τα παλιά τα χρόνια. Ο φούρνος είναι όλος χτισμένος με πέτρα. Το ψήσιμο του ψωμιού είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο, γιατί γίνεται πάνω στην πέτρα με φυσικό τρόπο. Έτσι το ψωμί γίνεται πιο νόστιμο. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιείς παραδοσιακό φούρνο, γιατί δεν είναι όπως τους ηλεκτρικούς που οι θερμοκρασίες είναι στάνταρτ, εδώ χρειάζεται προσοχή αλλά και πείρα. Αν δεν έχεις πείρα δεν μπορείς να βγάλεις καλοψημένο ψωμί».

Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη είναι δύσκολο το να επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού στην σημερινή εποχή, καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει στην χρήση του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και από ότι φαίνεται από την αυξημένη του πελατεία η επιλογή του αυτή τον έχει δικαιώσει.

Ψήνει ψωμί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο  Doc_2011

«Όλα τα προϊόντα μας τα κάνουμε με προζύμι, όπως ακριβώς το έφτιαχναν και παλιά. Έχουμε 7-8 διαφορετικά είδη ψωμιού, ενώ τελευταία βγάζουμε και ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι (το γνωστό αλεύρι ΖΕΑΣ που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή του ψωμιού) κάνουμε επίσης και επτάζυμα παξιμάδια. Όλα μας τα είδη τα ψήνουμε στον ξυλόφουρνο... κουλουράκια, τσουρεκάκια... όλα. Στους πελάτες αρέσει πολύ το ψωμί που ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εξυπηρετούμε εδώ την γειτονιά και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι» προσθέτει ο 50χρονος ιδιοκτήτης.

Μάλιστα ο κ. Αλεξανδράκης σκοπεύει να διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια τον παραδοσιακό του φούρνο, αφού ήδη έχει μάθει την τέχνη και τα μυστικά του καλού ψησίματος και στον γιο του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί κάποια στιγμή και να αναλάβει την επιχείρηση. Έτσι ο παλιός πετρόχτιστος φούρνος των διακοσίων ετών θα συνεχίσει να ψήνει καθημερινά τα αρτοσκευάσματα και στο μέλλον και να πλημμυρίζει με την μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

ΠΗΓΗ: rethnea.gr

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1498
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2013

https://rethymno.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης